Zašto svi toliko vole čokoladne kolače?

Unatoč svojoj visokoj kalorijskoj vrijednosti, kolač od čokolade bio je i ostao jedna od omiljenih hrvatskih slastica, bez koje su nezamislivi blagdani, rođendani pa i posjete slastičarnici…

U našim krajevima već stoljećima se peku odlične slastice, a u njihovoj izradi važnu ulogu ima čokolada. Neki od najukusnijih kolača upravo su od čokolade i jako im je teško odoljeti.

Istina je, 100 grama čokolade sa sobom donosi i više od 500 kilokalorija, a radi se o količini koju nije nikakav problem smlaviti u jedno popodne, jednom kad netko stavi slastice pred vas.

Pa iako je uz redovito konzumiranje čokoladnih slastica teško kontrolirati tjelesnu težinu, a nutritivni sastav ovog desertnog jela od kakaa nije pretjerano bogat, svejedno je za mnoge upravo čokolada sinonim za užitak. Zato većina od nas ako mora odabrati kolač kojeg će kupiti ili napraviti, odabrat će onaj koji u sebi sadrži čokoladu.

Koja je tajna dobrog okusa čokoladnih kolača?

Čokolada je perfektan dio kolača, jer se odlično slaže s mnogim drugim sastojcima, poput biskvita, šlaga pa i orašastih plodova te različitih vrsta voća.

Tu posebno mjesto zauzima čokoladna glazura, jer brine se da kolač dobije svoj završni sloj koji će mu nadograditi okus te ga učiniti estetski privlačnim. Istina je, svi mi kad vidimo smeđu boju kolača već možemo zamisliti što nas čeka kad zagrizemo pa su oni s preljevom od čokolade uvijek među najpopularnijima.

Priprema glazure nije komplicirana, a značajno će poboljšati izgled i okus kolača. Sve počinje tako da izlomite čokoladu i zatim zagrijete maslac. Sirutka koja će pri topljenju maslaca nastati može ostati dio vaše glazure, ali većina je odstrani. Zatim se u topljeni maslac doda izlomljena čokolada i zagrijava dok glazura ne postane glatka. Možete dodati ulje po potrebi i nakon toga je nanosite na ohlađeni kolač, kako bi dobio svoju čokoladnu vanjštinu.

Čokolada u kolačima ne mora uvijek biti preljev, već je možete ubaciti i slojevito kao kremu između različitih razina biskvita, kako bi u potpunosti dominirala okusom.

A tajna dobrog okusa kolača od čokolade je u savršenoj razini slatkoće. Za razliku od šlaga koji može biti pretjerano sladak, kao i krema s puno margarina i šećera koje kolač mogu učiniti potpuno nejestivim, čokolada mu uvijek daje perfektnu slatkoću i privlačnost.

Dapače, nisu potrebni nikakvi aditivi kako bi ovakav tip kolača u vama izazvao neodoljivu potrebu da ga pojedete i više nego što vaša probava može podnijeti pa je pri konzumiranju čokoladnih slastica svakako bitna umjerenost, kako biste u njima mogli na pravi način uživati.

Koji su najtraženiji čokoladni kolači u Hrvatskoj?

Mnogo je vrsta čokoladnih kolača i torti koje možete nabaviti u slastičarnicama u našoj zemlji, a i sami pripremiti u svojoj kuhinji, s obzirom na dostupnost svih potrebnih sastojaka.

Tu vrijedi izdvojiti čokoladne kocke, koje se sastoje od čokoladne glazure na vrhu te biskvita od brašna, kakaa, jaja i mlijeka te kreme u koju idu čokolada za kuhanje i vrhnje za šlag. Mađarica također ima važno mjesto u hrvatskoj slastičarskoj tradiciji, a poznata je po kremi od čokolade koja ide između slojeva biskvita, uz nezaobilazni preljev od čokolade na vrhu.

Bohem kocke na prvi pogled sliče mađarici, ali imaju nešto drukčiji biskvit, a tu je i lava kolač, brza i jednostavna kombinacija margarina, šećera, brašna i čokolade za kuhanje. Čokoladni mousse pak predstavlja neodoljivi kremasti užitak za vaše nepce, a čokoladni ganache ukusna je mješavina čokolade i slatkog vrhnja.

U svakom slučaju, čokoladni kolači s pravom zauzimaju važno mjesto među hrvatskim slasticama, zbog svog odličnog okusa, izgleda i mirisa. A odlična je vijest da se stalno pojavljuju nove vrste čokoladnih kolača pa ako vam okus nekog od njih i dosadi, brzo ćete pronaći varijantu koja će u vama ponovo probuditi strast prema čokoladnim slasticama.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE