U Dan Europe građane uveli mladi ambasadori Europskog parlamenta

Dan Europe obilježava se danas, 9. svibnja, te su europske vrijednosti i naš zavičaj kao proeuropski orijentiranu regiju, promovirani danas ispred zgrade Scheier, gdje su u Dan Europe građane uveli mladi ambasadori Europskog parlamenta iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Srednje škole Čakovec te Ekonomske i trgovačke škole Čakovec.

Srednjoškolke koje drže u rukama letak Dana Europe.
Foto: Međimurska županija

Građanima su dijelili brošure, te razgovarali o europskim vrijednostima i nasljeđu, edukaciji, dijalogu i poticanju aktivnog sudjelovanja kao ključnim teme, te o skorim izborima za EU parlament.

Srednjoškolci kod stola uređenog za Dan Europe.
Foto: Međimurska županija

Međimurska županija je još od 2017. godine prva na hrvatskoj ljestvici uspješnosti u privlačenju europskih sredstava te je impresivan broj projekata provedenih na našem području. Takvom strategijom i načinom razmišljanja dosegnuti su vrlo visoki razvojni ciljevi.

Tri ženske osobe koje gledaju u letak.
Foto: Međimurska županija

Organizatore i sudionike programa posvećenog Danu Europe pozdravili su župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Ljerka Cividini i Marija Posavec pričaju.
Foto: Međimurska županija

Ovogodišnji Dan Europe donosi još zanimljivih sadržaja, među kojima kviz znanja za učenike srednjih škola, održan u zgradi Scheier, odmah nakon druženja s građanima, te europski pub kviz za građane koji će se održati večeras, od 20 sati, u Meta Baru.

U parku Centra znanja Međimurske županije, u čast nasljeđu Europske unije, u petak i subotu održat će se novo izdanje novog STEAM festivala. U petak, 10. svibnja, na rasporedu je program namijenjen djeci i mladima, a 11. svibnja za širu javnost, u kojem će  sudjelovati Hiša eksperimentov iz Ljubljane, vodeći centar znanosti u Sloveniji. Očekuje vas fascinantan spoj znanosti, edukacije i zabave u jedinstvenom okruženju prirode i znanja.

Očekujemo da će ova događanja pridonijeti boljem razumijevanju, promicanju i slavljenju europskih vrijednosti, te aktivnom sudjelovanju građana u različitim aspektima zajedničke europske budućnosti, ističu u Europe Direct Čakovec, organizatoru programa posvećenog Danu Europe.

Kao pripremu za pub kvizove o Europskoj uniji, podsjetimo na povijest. Godine 1950., 9. svibnja, Robert Schuman, francuski ministar vanjskih poslova, predstavio je u Parizu prijedlog za političku suradnju europskih zemalja. Jedan od najpoznatijih citata iz tzv. Schumanove deklaracije, kojom je predložio  stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, te time predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva glasi: „Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća, koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost.

U sjećanje na ovaj važan politički korak, od 1985. godine se upravo 9. svibnja obilježava Dan Europe.

 

Izvor: Međimurska županija

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE