Intervju s Robertom Meglićem, načelnikom Općine Šenkovec: Korak po korak do nove sportske dvorane 

Povodom Dana općine Šenkovec očekuje se veliki koncert Miroslava Škore na nogometnom igralištu Gorčica 

Rekonstrukcija dječjeg vrtića Vrapčić trebala bi završiti 27. lipnja 


Piše i foto: Sanja Heric 

 

Općina Šenkovec 22. svibnja proslavit će svoj 27. rođendan. Ova godišnjica bit će obilježena kulturnim, sportskim i zabavnim programom koji nudi nešto za svakoga u Općini Šenkovec, ali i šire. No, ovo je ujedno i izvrsna prilika da se osvrnemo na proteklu godinu i saznamo više o dostignućima te planovima za budućnost. U tom nam kontekstu razgovarali smo  trenutnim načelnikom Općine Šenkovec, Robertom Meglićem.

– Kako ćete proslaviti Dane općine Šenkovec? 

– S Danima općine Šenkovec smo već praktički krenuli. U Knezovcu je Željko Mezga imao prezentaciju o povijesti naselja Knezovec, od čijeg je prvog spomena prošlo 222. godine. Grof Feštetić i Vinko Knežević su sklopili sporazum da će se današnji Knezovec zvati Zasad selo, a iznad gore je bio Zasadbreg. Prethodno, na igralištu NK-a Šenkovec, održala se 17. po redu klupska izložba pasmine Rottweiler, gdje se predstavilo 50-ak pasa iz Hrvatske i ostalih zemalja, Slovenije, Italije, Austrije, Crne Gore i Rumunjske.

U ponedjeljak, 20. svibnja, na SRC-u Gorčica organizira se turnir u stolnom tenisu između ekipa iz Šenkovca i Knezovca s početkom 17 sati. Bit će to sportski susret Knezovčana i Šenkovčara. U srijedu, 22. svibnja, od 10 do 18 sati održavaju se Dani otvorenih vrata kompleksa svete Jelene Šenkovec u suradnji s Muzejem Međimurja Čakovec. Stručno predavanje na temu kompleksa Svete Jelene održat će viša kustosica Branka Marciuš u tri navrata: u 12, 15:30 te u 17 sati. U razgledu ćete moći upoznati povijest Pavlinskog samostana, ljepotu fresaka u kapeli Svete Jelene i mauzolej obitelji Zrinski. Tog dana se održava svečana misa, a nakon toga i svečana sjednica Općinskog vijeća Šenkovec s početkom u 19 sati u dvorani SRC-a Gorčica.

U petak, 24. svibnja, nastupaju Cure iz centra na nogometnom igralištu Gorčica uz predgrupu TS Žice, a sljedećeg dana 25. svibnja, zapjevat će TS Prim i Miroslav Škoro. Istog dana održat će se i košarkaški turnir Hakl na igralištu u Ulici Ive Lole Ribara s početkom 16:30.

– Na kojim se projektima u posljednjih godinu dana radilo u Općini Šenkovec? 

– Prvo smo započeli s katastarskim izmjerama. To je projekt koji se u stvarnosti ustvari ne vidi previše, ali na kraju će mještani biti jako zadovoljni jer se rješavaju imovinski odnosi i utvrđuju se nove katastarske čestice. Tako da će i gruntovni i katastarski listovi biti objedinjeni u jednome. Još se rješavaju prigovori, a vjerujem da će se do kraja godine sve riješiti.

Katastarske izmjere obuhvaćaju područje Općine Šenkovec i Općine Sveti Juraj na Bregu, a cijeli projekt vrijedan je oko 2,4 milijuna eura. Na taj projekt sam jako ponosan jer sam pisao za to pismo namjere. Prvo su nam dali ponudu od 5,5 milijuna kuna bez PDV-a i onda smo odustali od toga. Međutim, imali su nas u sustavu i nakon toga su nam ponudili sporazum i normalno da sam ga ja prihvatio.

Osim toga, Općina je uspjela osigurati sredstva za sanaciju klizišta u Ulici Vlahe Bukovca putem natječaja Fonda solidarnosti u iznosu od 175.000 eura, a novac je dobiven od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Uz to je naknadno organizirano i asfaltiranje, postavljanje rubnika i uređenje u iznosu od 25.600 eura. Moram napomenuti da smo mi iz Međimurja jedini bili koji smo dobili novce u tom paketu. Planiramo u budućnosti napraviti u tom dijelu uz cestu i grafite kako ne bi bio samo goli beton.

– Jeste li imali kakve infrastrukturne radove na području Općine?
– U Prvomajskoj, Cvjetnoj, Vrtnoj ulici te u Ulici Ive Lole Ribara i Vinka Žganca rekonstruira se vodovod i plinovod. Ovog mjeseca će se radovi privesti kraju. To je bilo ulaganje Međimurje plina i Međimurskih voda.

Postavili smo javnu rasvjetu u Ulici Damira Lehkeca, dok smo u Ulici Vlahe Bukovca i Budini, odnosno ispred Europskog parka, premjestili postojeće stupove javne rasvjete do ceste i postavili nove svjetiljke. Problem je bio što su svjetiljke svijetlile na zelenu površinu, a ne na cestu. Premještanjem smo taj problem riješili. Nova led rasvjeta postavljena je i na rukometnom igralištu u Knezovcu. Ukupni troškovi bili su oko 18.000 eura.

– Kako napreduju radovi na Dječjem vrtiću Vrapčić? 

– Od značajnih radova nam je tu rekonstrukcija Dječjeg vrtića Vrapčić. Kroz mjesec dana radovi bi trebali završiti. Planirani rok je 27. lipanj. Rekonstruiran je krov, vanjska fasada je u većem dijelu postavljena. Kuhinja je u potpunosti renovirana. Predstoji renovacija kotlovnice. U ovom slučaju smo čekali toplije dane jer se mora isključiti grijanje. Renovirane su dvije prostorije, a sad se trenutno odvijaju radovi u trećoj.

Nakon rekonstrukcije ide i opremanje. Ide unutra kompletno novi namještaj i opremanje kuhinje, uz to se nabavlja i IT oprema za potrebe djelatnika. Cjelokupni projekt vrijedan je oko 831.000 eura, od čega je 669.798,82 eura osigurano iz EU fondova. Trenutno imamo 6 skupina, koje pohađa oko 117 mališana.

Što se sljedeće planira napraviti u Općini Šenkovec? 

– U planu je zamjena dječjih igrala. Trenutno se izrađuje projekt, početkom šestog mjeseca krenut ćemo u nabavu i zamjenit dotrajala igrala na dječjim igralištima na području cijele Općine  Šenkovec.

Na natječaj Ministarstva branitelja prijavili smo izradu rampe i prilaz za invalide, za što uskoro očekujemo povratnu informaciju. Time će se osigurati prilaz općinskoj zgradi invalidima i teško pokretljivim osobama.

– Što se trenutno događa sa sportskom dvoranom i izgradnjom Vatrogasnog doma u Šenkovcu? 

– Po zadnjim informacijama, očekuje se da bi natječaj mogao ići koncem godine, u četvrtom kvartalu. Očekujemo da ćemo do onda imati spreman projekt. Sportska dvorana je trenutno u fazi projektiranja. Nekakav nacrt je već izrađen. S tim ćemo naravno, kada ćemo imati konačnu verziju izaći i pred Općinsko vijeće da dobijemo njihovu suglasnost. Nakon toga ćemo krenuti u fazu realizacije. Trenutno je u pripremi projekt da se Vatrogasni dom makne i ostavi samo multimedijska dvorana. To se uklapa u SRUP, odnosno u strategiju urbanog razvoja urbanog područja Čakovca. Mi smo i u tom kontekstu planirali izradu nekakve multimedijske, sportske dvorane, a ovo je sada na tragu toga. Mijenja se samo lokacija. Vatrogasni dom za sad ostaje u planovima. Izmijenit će se građevinska dozvola s obzirom na to da ćemo maknuti iz tog projekta dvoranu. U budućim fazama razmišljat ćemo o projektiranju i dogradnji jer je čestica dovoljno velika da može sadržavati i taj dio.

– Što je s kvartom Prvomajska? 

– S rekonstrukcijom kvarta Prvomajske započet će se ove godine. Trenutno smo u fazi ishođenja izmjene građevinske dozvole kojeg smo pokrenuli na prijedlog Međimurskih voda. Završetkom rekonstrukcije plinovodne i vodovodne mreže, koja se očekuje koncem svibnja ove godine i ishođenjem izmjene građevinske dozvole pokrenut ćemo postupak javne nabave. Rekonstrukciju do sad nismo pokrenuli zbog planirane rekonstrukcije plinovodne i vodovodne mreže kako bismo izbjegli nepotrebno dvostruku rekonstrukciju ceste u kratkom periodu. Izmjenom građevinske dozvole i rekonstrukcijom ceste nakon rekonstrukcije plinovodne i vodovodne mreže očekujemo uštedu od oko 200.000 eura.

– Priključili ste se i novoj Turističkoj zajednici Srce Međimurja, što to za vas znači? 

– Turistička zajednica pomagat će nam u izradi turističkih projekata. Moći ćemo se javljati na natječaje Ministarstva turizma i sporta. Turistička zajednica Srce Međimurja i službeno je osnovna je u ponedjeljak, 13. svibnja, na osnivačkoj skupštini. Članice su Općina Nedelišća, Sveti Juraj na Bregu, Gornji Mihaljevec i Strahoninec. Zajednički smo već organizirali Vincekov pohod od Gornjeg Mihaljevca do Pleškovca, a za Prvi maj je bila organizirana motorijada.

Općina je oformila i odbor za turizam s ciljem razvoja i unaprjeđenja turističke ponude na području Općine. Želja nam je da se revitalizirana kapela svete Jelene u Šenkovcu. S obzirom da je to u vlasništvu Muzeja Međimurja Čakovec više smo puta kod njih bili na razgovoru. Oni su postavili ogradu, a mi nove reflektore. Želja mi je, ako su u Pribislavcu za Feštetića dobili 6 milijuna eura, onda ćemo valjda nakon njih biti mi na redu. Prije je ovo bio spomenik nulte kategorije, a sada je to zaštićeno kulturno dobro od nacionalnog značaja. Mi smo dosadni Muzeju Međimurja i nadamo se da će to uroditi plodom. Prošle godine smo dali izrađivati razglednice s kapelom svete Jelene, ali i ove godine koje ćemo dijeliti za Dan općine Šenkovec, isto kao i prigodne magnetiće.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE