Ubojstvo kao u švedskom trileru unijeli strah i tjeskobu

Mnogi medijski eksponirani slučajevi u Hrvatskoj često prerastu u pravosudnu sapunicu. Posebice to vrijedi za one koji mogu sebi priuštiti najbolje, ali i vrlo skupe odvjetnike. Obični smrtnici uglavnom dobiju kazne one koje (ne)zaslužuju zavisno opet o velikom broju faktora.

Osim što je poznata nažalost tragična sudbina mlade djevojke, tada 23-godišnje Jasmine Dominić, što se tiče policijsko-pravosudnog dijela daleko je od konačnog epiloga horor-triler iz Palovca. Hoće li pravda biti zadovoljena nakon više od 18 godina kada je ubijena mlada tada 23-godišnja djevojka u ovom trenutku još uvijek je nažalost velika nepoznanica, bez obzira što tužilaštvo ima u istražnom zatvoru osumnjičenu.

I ne samo to, s obzirom da ubojstvo nije razriješeno odmah kada se dogodilo, protekom vremena izdogađalo se toliko oko nestanka nesretne djevojke da bi se njime trebali baviti i pokušati razriješiti najbolji krim inspektori poput onih iz švedskih ili norveških romana. Imamo li takvih u našoj policiji ostaje za vidjeti.

Zašto je ovdje je riječ o “specijalnom slučaju” u stilu švedskih ili norveških trilera koji vas drže prikovane za knjigu dok je ne pročitate u jednom dahu? Imamo veliku napetost jer ne znamo kada je i kako ubijena mlada djevojka, još uvijek je mnogo drugih nepoznanica oko cijelog slučaja, mali je broj onih koji su spremni odmah progovoriti sve što znaju, jako su komplicirani obiteljsko-rodbinski odnosi, prisutne su različite emocije, od hladnoće do suza i očaja, uz okrutnost i morbidnost koje ga prate zbog skrivanja mrtvog tijela u škrinji koja je čuvala tajnu iznenadnog nestanka Jasmine u ljeto 2000. godine.

Zbog svega ovoga na istražiteljima je kao u skandinavskim trilerima i dalje veliki posao, jer u slučaju da ne rekonstruiraju slučaj ubojstva na dovoljno uvjerljiv način koji će na sudu držati vodu, postoji mogućnost da Smiljana Srnec ne bude osuđena, iako je u ovome trenutku od strane DORH-a ona jedina osumnjičena.

“Sve je nepoznanica osim što je tijelo pronađeno i da je umrla nasilnom smrću. Bit će teško dokazati tko je to napravio, a sasvim sigurno se nećemo moći primaknuti onome što se stvarno dogodilo”, kazao je poznati odvjetnik Ljubo Pavasović Visković u blic televizijskoj analizi što bi se moglo dalje događati kada je pravosudni postupak u pitanju. On je kazao još jednu važnu činjenicu koja komplicira istražiteljima puno toga, kako oni iz uže obitelji koji su eventualno i znali za zločin i nisu prijavili, ne mogu kazneno odgovarati.

“Ako je netko nekome pomagao u počinjenju djela, onda je odgovoran. Ali, ako je naknadno saznao, a nije prijavio – on nije kazneno odgovoran”, objasnio je također. Oni mogu koristiti i blagodat nesvjedočenja, što također može znatno otežati posao istražiteljima, a ići na ruku okrivljenoj. Dio ovoga već se i događa, jer je primjerice Smiljanin suprug Ivica kada je još govorio za medije kazao prepričano rečeno “kako je uvjeren da njegova supruga nije kriva za ono što je terete”. Ako su još uvijek uvjereni kako Smiljana nije kriva, tko je onda kriv?

Dio rodbine koji su bili posebno bliski s Jasminom s takvim stavom i pristupom najuže Smiljanine obitelji u najmanju ruku nije zadovoljna, da ne upotrijebimo neku težu riječ koju spominju kada se neformalno razgovora s njima.

Oni smatraju da ne može biti mira i spokoja, kako za Jasminu koja leži u grobu, tako i za sve one koji su je voljeli i poznavali, bez da bude poznati krivac i pravda bude zadovoljena.

Skandinavska triler knjiga je ipak samo knjiga, u kojem zaista nije kao u stiliziranim američkim dramama, nema idealiziranja, pa kada je pravda u pitanju.

Međutim, ovo je ipak život, a nije knjiga i ništa više neće biti isto kao što je bilo nekad.

Ne samo u Novoj ulici u Palovcu, već i u cijeloj našoj zajednici koju je sve ovo jako pogodilo.

Između ostalog, jer mi srećom još uvijek nismo poput Švedske dehumanizirano društvo, već upravo suprotno.

Druženje i razgovor uz kavicu i čašicu, ono je što nas drži ovdje, a što su u mnogim drugim zemljama izgubili i sada više ne znaju kako to vratiti. Zbog toga Jasminina smrt još više boli, ali i straši.

Ostavi komentar