Sela kao mali gradovi

Zašto se smanjuju društvene aktivnosti u  međimurskim selima iako je udruga sasvim dovoljno ili previše? Sve je više znakova da se pojedine aktivnosti koje su nekad bile veoma popularne u selima, nestaju ili se polako gase, dok se tek povremeno pojavljuju nove.

Navest ćemo dva primjera iz donjeg dijela Međimurja, no to se događa u gotovo svim sredinama.

Svojedobno, još prije par godina. nogometni klub Mladost iz Palinovca bio je prvak Međimurja, a danas ga – nigdje nema, ugašen je. Razloge kao i obično treba tražiti u financiranju no to je tek početak. Pravi razlog gašenja nogometnog kluba je taj što  nije bio dovoljno domaćih igrača, pa ih se moralo dovesti iz susjedstva, dakako i platiti ponešto.

Na pitanje zbog čega se danas ponovno ne pokrenu aktivnosti u nogometu, organizatori u Palinovcu će odgovoriti protupitanjem: s kojom djecom? Naime, u Palinovcu nema dovoljno igrača za nogometni klub, nema dovoljno niti interesa. To je nažalost tako.

To se već davno prije dogodilo i u Svetom Jurju u Trnju. Sad postoji ideja da Palinovec, Sveti Juraj u Trnju i Donji Pustakovec imaju jedan nogometni klub, no ne zna se kako bi to funkcioniralo i bi li uopće. Domaći ljudi kažu: – Nekad je bila čast igrati nogomet za svoje selo, a danas svi odmah hoće novce.

Treba međutim istaknuti i to da u Palinovcu već desetljećima izvrsno radi dobrovoljno vatrogasno društvo, koje je na državnim natjecanjima ima i po šest ekipa vatrogasaca. Sve to zahvaljujući dobroj organizaciji i tradiciji.

Drugi primjer je iz Goričana i nije negativan. Kulturno-umjetničko društvo Goričan sve teže formira odrasle plesne skupine jer  – nema dovoljno plesača. Kažu da se jedva skupi pet ili šest odraslih plesnih parova.

Slično je i u drugim društvima po Međimurju. Već odavno su u društvima djeca glazbenici, jer nema odraslih. Događa se proces prerastanja prijašnjih seoskih društava u općinske, jasno je zašto.

Činjenica je da na priredbama vidimo sve više žena pjevača ili djecu kako plešu, a sve manje odraslih plesača. Razloga je mnogo, mladi krenu u srednju školu i više nemaju vremena za probe, imaju druge interese i tako dalje. Sela sve više postaju mali gradovi, još malo pa susjed neće poznavati susjeda, nestaju tradicionalne veze.

Pravo je pitanje tko će odrediti prioritete među udrugama i koju će cijenu i on i selo platiti.

Ostavi komentar