Osvojite besplatne ulaznice za FIM Speedway Grand Prix of Croatia!

Bilo je to 2009. kada je Darcy Ward postao svjetski juniorski prvak upravo u Hrvatskoj, godinu kasnije Greg Hancock osvojio je prvi FIM Speedway Grand Prix of Croatia da bi već iduće godine postao prvak nakon čak 14 godina pauze!

Bartosz Zmarzlik osvojio je Tehnix FIM Speedway Grand Prix of Croatia 2022. godine, a potom i titulu prvaka svijeta. Ove godine cijeli speedway „cirkus“ ponovo kreće iz Međimurja, a Donji Kraljevec će 29. travnja biti domaćin najvećem motociklističkom događaju u Hrvatskoj.

– Nova zora speedwayja, kako to zovu novi organizatori Discovery Sports Events, započela je kod nas na Speedway stadionu Milenium, a proslava sezone u kojoj se obilježava stotinu godina sporta ponovo počinje u Međimurju, rekla je direktorica utrke Darija Pavlic, ujedno i vlasnica promotorske licence za organizaciju utrke FIM Speedway Grand Prix u Hrvatskoj.

– Protekle sezone gotovo sedam tisuća posjetitelja je gledalo uživo, po brojnim kriterijima, i najbolju utrku sezone, a gotovo deset milijuna diljem svijeta putem 56 TV kuća iz udobnosti svojih domova, kafića i klubova!

100 godina speedwayja

Sredinom prosinca 1923. na australskom West Maitland Showgroundu, otprilike dva sata od

Sydneya, održan je prvi speedway meeting u povijesti. Nešto kasnije sport je došao u Europu, a

najstariji klub koji i dalje djeluje je britanski Belle Vue Aces iz Manchestera za koje je vozio upravo naš, gotovo domaći, slovenski as Matej Žagar: – Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina. Tko zna, možda će upravo on dobiti priliku braniti boje domaćina i postati Wild Card vozač na prvoj Grand Prix utrci sezone.

Speedway je možda i jedini automotosport koji se odupire tehnološkom napretku, motori još uvijek sliče onima iz 80-ih, vozi se na metanol, a ubrzanja su suluda. Motori nemaju kočnice, tu je samo gas i kvačilo i tek jedna fiksna brzina prijenosa. Ubrzanja su ekstremna, pa čak i veća od onih u Formuli 1 što mami pune stadione diljem svijeta.

Najbolji sportski događaj koji privlači turiste

Organizacija natjecanja SGP u 2022. krenula je još za vrijeme pandemije, uz puno nepoznanica sportski tim Speedway kluba Milenium uspio je organizirati ponajbolji sportski događaj u Hrvatskoj.

– U 2022. imali smo puno nepoznanica, novog globalnog partnera (Discovery Sports Europe), ali i gotovo dva tjedna priprema na samoj lokaciji. Tada je stiglo u Međimurje 14 kamiona opreme, četiri dodatna kamiona televizijske opreme koja je slala sliku putem optičke veze našeg partnera Magic neta u svijet. To je bilo prvi put da se u Hrvatskoj nije koristio satelit, već optički internet, reći će Darija pa nastavlja: Uz more opreme i gotovo tri stotine radnika, volontera i sportskih djelatnika, u Međimurje su stigle i preko četiri tisuće navijača koji su ostvarili deset tisuća noćenja. Osim noćenja, procjenjuje se da je vrijednost i potrošnja koju su ostvarili u Međimurju oko 750.000 eura, a ako računamo i treninge, dolaske vozača na ostale utrke i ostale posjetitelje, vrijednost ovog projekta za gospodarstvo Međimurja je preko milijun eura, dok je marketinška vrijednost procijenjena na 10 milijuna eura od strane nezavisne marketinške kuće!

FIM Speedway Grand Prix of Croatia

Šesnaest najboljih vozača i dvije rezerve 29. travnja tako dolaze ponovo u Hrvatsku, a u Donjem Kraljevcu proteklog tjedna trenirao je i svjetski prvak Bartosz Zmarzlik: – Sretan sam što sezona uskoro počinje jer to znači da se vraćam svom pravom poslu, svom životnom pozivu o kojem sam sanjao i koji jako volim… Ovo je pravo mjesto za odvoziti nekoliko prvih krugova u sezoni, za vježbanje, za um i za tijelo, za isprobati nove motore i tako dalje. Mislim da je dobro odraditi nekoliko lakših treninga za početak, kako bi se manje opteretilo um. Kasnije u sezoni koncentracija mora biti na puno višoj razini, sad je vrijeme da isprobam motor, sebe i svoje tehnike, a onda tek na red dolaze natjecanja.

Bartosz Zmarzlik pozvao je i publiku na FIM Spedway Grand Prix: – Htio bih samo publici reći i poslati im poruku: kada gledate speedway prvi put, gledajte ga uživo, na stadionu, a ne na televizoru. Isplati se!

Plava, žuta i VIP tribina rasprodane su, dok su ostale ulaznice u slobodnoj prodaji u sustavu Entrio, ali i u fizičkim poslovnicama Tisak Media već za od 25 eura!

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE