Štrigovske noći: Koncerti Zagrebačkog kvarteta, Mie Dimšić i Željka Bebeka top događaji

Stanislav Rebernik, Jurica Cesar i Josip Mikec

Početkom srpnja počinju  31. po redu Štrigovske noći. Tim je povodom danas u Državnom arhivu za Međimurje održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program događanja.

O programu su govorili Stanislav Rebernik, načelnik općine Štrigova, Josip Mikec, voditelj Turističke zajednice općine Štrigova te Jurica Cesar, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje, koji su predstavili kulturni  i zabavni dio programa.

Manifestacija Štrigovske noći događanje je koje ovog ljeta traje devet dana i obuhvaća tri vikenda u srpnju. Svake se godine dodaju noviteti kako bi samo događanje bilo što zanimljivije i kako bi se privukao što veći broj posjetitelja te da se se obogati turistička ponuda regije u vidu kulture, tradicije, eno gastronomije, ali i zabave.

Prvi vikend u srpnju rezerviran je za 8. umjetničku koloniju Štrigova 2018. U Muzeju Međimurja u Čakovcu izložiti će se Retrospektiva Vladimira Blažinovića, dok će njegovi sakralni motivi biti izloženi u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca u Prelogu. U Državnom arhivu za Međimurje bit će izloženi Blažinoveći radovi na papiru.

U sklopu Umjetničke kolonije po prvi puta će se u crkvi sv. Jeronima održati koncerti, a nastupit će eminentna imena klasične glazbe među kojima su Zagrebački kvartet, Orest Shourgot, Mihovil Karuza, Kvartet Porin i Nikša Bobetko.

Subota drugog vikenda u srpnju u znaku je Lovačkog društva Fazan koji organizira tradicionalno gađanje glinenih golubova na streljani LD Fazan. Pridružit će im se mnoga lovačka društva s područja Hrvatske, ali i šire. U drugom dijelu vikenda KUD Sveti Jeronim organizira Štrigovsku ljetnu večer.

Treći vikend, od 20. do 22. srpnja nazvali su Vikendom turizma eno-gastronomije, tradicije i zabave. Za početak će se u petak na vidikovcu Mađerkin breg održati susret avio modelara. Zatim će se prirediti roštilj i piknik uz naglasak na međimursku tradicionalnu kuhinju. Pružit će se i prilika  mlađim naraštajima da pokažu svoje talente u sklopu ovih događanja kako bi ih se potaknulo na umjetničko izražavanje. Naposljetku će cjelokupnu večer zaokružiti nastup Mie Dimšić i pratećeg benda koji će se savršeno uklopiti u ozračje vidikovca obasjanog svjetlosnim efektima.

Drugi dan trećeg vikenda stavlja se naglasak na glazbu i vino stoga će tijekom dana biti otvoreni podrumi Međimurske vinske ceste članova Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae. Kasnije tog dana bit će organizirani nastupi pjevača međimurskih korijena, kao što su Željko Kermek, Josip Sanjković-Mitrica, Mirjana Hudin i Zoran Gruić. Kao dodatak cjelokupnom programu za posjetitelje će se peći vol na ražnju.

Nedjelja, kao posljednji dan Štrigovskih noći, bit će ispunjena tradicijom, kulturom i nekadašnjim zanatima. Od jutarnjih sati bit će postavljena ulica tradicije koja će se savršeno uklopiti u Magdalensko proštenje. U popodnevnim satima posjetiteljima će se pokazati kako se nekad radilo na tradicionalnom štrigovskom gruntu. U sam štrigovski grunt uključit će se seoske igre. Kasnije te večeri bit će organiziran veliki koncert Željka Bebeka.

Sva događanja su besplatna i svi ste dobrodošli!

Ostavi komentar