Od četvrtka pogledajte predivnu izložbu slika bračnog para As

Bračni par umjetnika iz Slovenije, Marinka i Ivo As, u četvrtak 9. svibnja u 17:00 u zgradi Scheier otvaraju svoju izložbu.

Marinka i Ivo As, bračni par iz Sladkog Vrha u Sloveniji, slikari su amateri koji svoje slobodno vrijeme ispunjavaju kistom, akrilnim bojama, snježno bijelim platnom, između kojeg se nađe i crno platno, na koje apliciraju komad svoje duše, svoju maštu i odnos prema životu.

Ivo As je kao mladi ministrant prve korake crtanja, slikanja i kiparstva učio kod franjevca patera Ota Teofila, koji mu je ujedno bio i prvi i jedini mentor. Naravno, usmjerio ga je više prema sakralnoj umjetnosti i svladavanju osnova kiparstva. Pod njegovim vodstvom poduzeo je i restauraciju starih slika, oltara i drugih crkvenih umjetnina, posebice crkvenih orgulja i izradu vitraja. Iznad svega, izrada vitraja i dalje je njegova velika želja koju će kad tad ostvariti.

Otac i djed bili su glazbenici, a Ivo je odrastajući i slušajući glazbene tonove, glazbu je toliko zavolio da ga je to odvelo na profesionalni glazbeni put gdje je još uvijek vrlo aktivan. Ivo je vrlo nemiran duh, uvijek u pokretu i stvaranju pa se je ponovno aktivirao u likovnoj umjetnosti koju je zaradi glazbe stavio u drugi plan, ali s tim da sada traži drugačije puteve od onih koje je imao prije prekida sa slikanjem.

Ubrzo mu se na tom putu pridružila supruga Marinka dodajući dodatnu energiju sa svojim angažiranjem u slikanju kao i organizaciji događaja koji prate njihovu udrugu.

Marinka je počela slikati na staklu prije mnogo godina sa fascinantnim izborom motiva i karakterističnim koloritom boja. Uz konzultaciju sa suprugom Ivanom nastavila je slikati na platnu, učila nove tehnike, svojim prepoznatljivim koloritom boja stvorila je svoj prepoznatljiv stil. Svaki trenutak koristi za opuštanje uz slikanje, jer tu su i posao, obiteljske obveze i pratnja supruga na njegovom glazbenom putu.

Ivo i Marinka As dijele studio-atelje, stvaraju svoje nove radove, i to u različitim tehnikama, kao što su akril, akvarel, pastel, sprej, enkaustika, ulje, slikanje na staklu i druge. Pri stvaranju se savjetuju, upozoravaju, jedan su drugom najbolji te najveći kritičari u pozitivnom smislu. Ivo i Marinka As vrlo su aktivni općenito u umjetničkom smislu kao i u organizacijskom smislu.

Udruga pod nazivom „Glasbeno društvo IvoAs“, koje je osnovano 2012. godine, ima dvije sekcije, likovnu i glazbenu te organizira likovne kolonije i izložbe. Udrugama iz drugih država kao i slikarima amaterima omogućuje samostalne izložbe “Glasbeno društvo Ivo-As” povezuje umjetnike amatere diljem svijeta i organizira međunarodne kulturne događaje pod nazivom, “IVO AS” ART ACADEMY.

Marinka i Ivo As
Marinka i Ivo As
Likovni kritičar i recenzent Mario Berdič Codella najavio je autore:

Likovni umjetnici Marinka i Ivo As kroz cijelo svoje stvaralačko razdoblje djeluju kao uigran tandem, kako u slikarstvu tako i u reprezentaciji, a zajednička im je karakteristika sklonost eksperimentiranju, kako u likovnim tehnikama, kao što je primjerice slikanje u enkaustici (vruč vosak s pigmentima), aqua-relliliakril, kao i u izboru raznih motiva, no najviše se razlikuju u osobnim stilovima, pr ičemu Marinka As više naginje asocijativnoj apstrakciji, a Ivo As figurativi, ali ne i cjelokupni opus, kako vidimo, oba su stilsko-motivskog usmjerenja.

Istovremeno, kod oba slikara vidimo produbljeno razmišljanje o čovjeku, životinjama, biljkama, zemlji i svemiru, odnosno o stvaranju općenito, koje doživljavaju kao misterij kontinuiranog cikličkog obnavljanja života i smrti. Potonje ne postoji u apsolutnom smislu, jer energija ili očuvanje duše u najrazličitijim oblicima, što je vidljivo u većini njihovih radova. Iznenađuje i bogata likovno umjetnička produktivnost obaju supružnika, čiji je slikarski opus iznimno raznolik i brojan.

Marinka As izražava se karakterističnom fluidnošću i dinamizmom, kao da je riječ o prikazima Heraklitove rijeke: pantarhei (sve teče, sve se mijenja), a njezine eruptivne apstrakcije često se povezuju s kozmičkim ili zemaljskim krajolicima, kako bi simbolički mogli prikazati u samom početku stvaranja, posebice zbog ekspresivnog, bogato nijansiranog kolorita. Likovna kompozicija često je potpuno decentralizirana, ali može biti i središnja, osobito u svojim mandalastim, centrifugalnim kružnim formama.

Figuralne kompozicije Ive Asa protkane su duhovnom, pa i sakralnom simbolikom, pri čemu su i čovjek i životinje i biljke neizostavan dio svemira, koji često prikazuje u obliku izravnog prožimanja planeta, sunčevih sustava i drugih kozmičkih pojava sa živim bićima. Njegove biljke, životinje i ljudi, čak I u obliku ženskih aktova i portreta, sastavni su dio beskrajne kreacije u kojoj je Bog prisutan kao Stvoritelj ili Demijurg.

O tome svjedoče brojna sakralna djela, među kojima su i kršćanski sveci, koje ovoga puta ne izlaže, već predstavlja vlastite sakralne kompozicije s tajanstvenim kršćanskim simbolima (npr. trokut s Božjim okom). Neobični su samostojeći prikazi dlanova s dugim, profinjenim ženskim prstima, a čini se da je i Bog žensko, dakle ne Deus, nego Dea.

Promotrimo li brojne druge radove Marinke i Ive Asa, osim gore navedenih, možemo uočiti i mnoštvo realističnih životinjskih, pejzažnih i floralnih motiva, što potvrđuje na početku izrečenu činjenicu da se radi o iznimno plodnim umjetnicima s ljubavlju prema stalnom istraživanju u svim područjima slikovnog prikazivanja, ali istovremeno su aktivni i u organizaciji i likovnih susreta i kolonija, čime na neki način zaokružuju svoja nastojanja da promoviraju likovnu umjetnost i izvan galerijskih prostora.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE