Ravnatelj Tomislav Gregur: Želimo promijeniti paradigmu konobara i kuhara

Jelena Berečić i Tomislav Gregur
Jelena Berečić i Tomislav Gregur

Na vanjskim bazenima LifeClass Termi Sveti Martin danas je održana konferencija za medije koju je organizirala Srednja škola Prelog na temu usklađenosti školskih programa i strukovnih usmjerenja s realnim potrebama tržišta rada i zapošljavanjem kadrova nakon završetka škole. O tome su govorili ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur i direktorica hotelskih operacija i ljudskih resursa Jelena Berečić.

Ove godine Srednja škola Prelog upisuje 32 kuhara, 10 slastičara, 10 konobara, 6 pekara, 6 mesara i 24 turistička komercijalista.

-Želimo promijeniti paradigmu kuhara i konobara te da ih se oslovljava s gospoda kuhari i gospoda konobari. Poručujem roditeljima i učenicima da sunce najljepše sja u Međimurju. Otiđite van, naučite strane prakse, ali ovdje u Međimurju gradite karijeru- kazao je Gregur.

U nastavku je naglasio kako je potreba za kuharima u Međimurju i Hrvatskoj jako velika te je dodao da svi njihovi učenici nakon završene srednje škole imaju osiguran posao. Srednja Škola Prelog je već četiri godine dio europskog programa ERASMUS plus u sklopu kojeg učenici imaju prilike pohađati praktičnu nastavu u Francuskoj, Malti, Sloveniji, Njemačkoj i Austriji. Cilj programa je da u inozemstvu nauče nove stvari, vrate se doma i da se u Međimurju na viši nivo podignu turističke usluge.

-Ne školujemo učenike za brzu, nego za tržište rada. Zadnjih nekoliko godina primjećujemo da su se u ovom sektoru počele dizati plaće i da su se svi učenici zapošljavaju. Dođite kod nas, posao vas čeka- istaknuo je tom prilikom Gregur.

Srednja škola Prelog surađuje s Toplicama već nekoliko godina. Na praksi u sveto martinskim toplicama nalazi se trenutno 12 učenika iz Preloga,a za dva najbolja učenika nude stipendiju.

-Nije isto imati posao i karijeru. Mi ovdje nudimo karijeru. Kod nas sezona traje 12 mjeseci i tu je prilika da učenici stvore novu podlogu. Svaki učenik dobiva mentora koji ga prati i podučava. To je plodno tlo za iskustva- napomenula je Jelena Berečić.

Ostavi komentar