Kome je Stari grad Čakovec sve bio dom?

U Multimedijalnom centru Riznice Međimurja u 19 sati otvorena je izložba „Stari grad Čakovec – naš dom“. Autor izložbe je Zlatko Bacinger, a cilj je ukazati na nekadašnju raskoš i slavu Starog grada te kulturni, politički i vojni značaj za ovaj dio Europe.

Muzej Međimurja Čakovec s ponosom je otvorio izložbu „Stari grad Čakovec – naš dom“, posvećenu svim stanarima koji su kroz stoljeća živjeli u prostorima Starog grada u Čakovcu, bilo privatno ili kao javne ustanove.

Na ukupno sedamnaest panoa izložit će se isto toliko zasebnih razdoblja Staroga grada, svako na svoj način karakteristično s obzirom na stanare i događaje koji su obilježili pojedine epohe, kao i druge posebnosti tog vremena. Autor izložbe, Zlatko Bacinger, dugogodišnji voditelj promidžbe i marketinga MMČ-a, ovom izložbom nastoji pobuditi dodatni interes javnosti za Stari grad, ukazati na njegovu nekadašnju raskoš i slavu te kulturni, politički i vojni značaj za ovaj dio Europe. Počevši sa grofom Čakom koji se ovamo skrio pred Mongolima pa preko velikaša Lackovića i Ernušta zatim naj značajnih Zrinskih, nakon njih Althani i konačno Feštetići, nakon čega slijedi mučniji dio povijesti kada su dvorac nastanjivala sirotinja zatim i obrazovne institucije da bi se procvat ponovo dogodio u kasnim devedesetima.

Ovom izložbom žele osvijetliti bogatu povijest Staroga grada, njegovu važnost i ulogu kroz različita povijesna razdoblja. Svaki pano nosi posebnu priču, a zajedno čine mozaik naše prošlosti koji je vrijedan divljenja i očuvanja.”

Izložba „Stari grad Čakovec – naš dom“ pruža posjetiteljima jedinstvenu priliku da se kroz bogato dokumentiranu i vizualno atraktivnu postavu upoznaju s poviješću Staroga grada, njegovim stanovnicima i važnim događajima koji su oblikovali ne samo lokalnu, već i širu povijest.

Galeriju pogledajte ovdje (MUZEJ)

Foto: Mario Golenko

Stari grad Čakovec – naš dom

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE