Je li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada?

Jedna od najpoznatijih legendi na području Međimurja jest legenda o zmaju Pozoju. Naime, prema predaji, zmaj Pozoj nalazi se ispod Staroga grada u Čakovcu, ali kažu da gotovo svako mjesto u Međimurju ima neko tajno zmajevo skrovište. Zmajevi u Međimurju su golemi i što je najzanimljivije, ne rigaju vatru, nego izazivaju potrese i poplave.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada?

Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić, lutku Pozoja izradila je Jasmina Kosanović, foto Mario Jakšić, šminka Karla Makar.

U predstavi glume Mario Jakšić i Bruno Kontrec.

Izvor: Muzej Međimurja Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE