Spomenik Jurju IV. Zrinskom: “Čakovčanec mora ostati v svojem Čakovcu!”

Danas je na križanju ulica Matice hrvatske i Morandijeve otkriven spomenik Jurju IV. Zrinskom. 

Ovo je već četvrti spomenik članovima obitelji Zrinski u Čakovcu, a otvoren je upravo na Dan Grada Čakovca iz razloga jer je na današnji dan 1579. godine Juraj IV. Zrinski dao Povelju kojem je Čakovec priznat kao trgovište i stvorena je osnova za daljnji razvoj naselja. 

Spomenik je najprije stajao u prostorijama tiskare Zrinski, a Bernard Andraka došao je u posjed spomenika te ga odlučio donirati Matici hrvatskoj, odnosno Gradu Čakovcu.

– Osim što ovim spomenikom odajemo počast našem velikašu i grofu, prisjećamo se i akademskog kipara Josipa Grgevčića koji je izradio ovaj spomenik. Spletom poslovnih okolnosti našao sam se u Čakovcu i postao ponosni vlasnik ovog spomenika. Jednom prilikom sam upoznao gospodina Ivana Pranjića, idejnog začetnika koji je dao prijedlog koji sam brzo prihvatio. Odlučio sam da Čakovčanec mora ostati v svojem Čakovcu te poklonio spomenik ogranku Matice Hrvatske. I sam imam međimurske korijene, pa vam moram povedati da sam fest ponosan i vesel. Ovim putem svim Čakovčankama i Čakovčanicima i onima koji se tak osjećaju čestitam Dan Grada, rekao je Andraka.

Brojnim okupljenima su se također obratili Zoran Turk, predsjednik Matice hrvatske ogranka Čakovec i gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini.

–  Čakovec se u isprava spominje od 14. stoljeća kao utvrda i kao takva poznato je kroz gotovo cijeli srednji vijek. Povelju koju je Juraj IV. dao mjestu u kojem je i rođen možemo smatrati početkom Čakovca kao središnjeg međimurskog naselja. Također ona je od neizmjerne važnosti što se i prepoznalo te se na današnji dan, 29. svibnja svake godine obilježava Dan Grada. Ponosni smo i sretni što je Matica hrvatska sudjelovala u ovome projektu. Najviše bih želio zahvaliti gospodinu Andraki koji nam je poklonio ovaj prekrasan spomenik te svima ostalima koji su nam pomogli u njegovom postavljanju, rekao je Turk.

– Danas slavimo tek 30. rođendan Grada Čakovca u ovom novom ustrojstvo. Ovaj spomenik govori o tome da je naš grad još od davnih dana postao grad koji se razvijao iz godine u godinu. Mislim, smatram i vjerujem da ovaj grad još uvijek ima prostora za napredovati i razvijati se i dalje. Te je na nama da ovaj grad razvijamo u onom duhu da ga ostavimo onim mlađima s ponosom na ono što smo učinili. Hvala svima koji ste sudjelovali da ovaj divan spomenik pronađe mjesto u gradu Čakovcu i mislim da će biti na ponos svima nama, završila je gradonačelnica Cividini.

Zrinska garda ponovno je dala svoj doprinos Zadovoljstvo se nije krilo Ljerka Cividini i Zoran Turk zajednički su otkrili spomenik Jurju IV. Ljerka Cividini i Zoran Turk zajednički su otkrili spomenik Jurju IV. Okupljeni na otkrivanju spomenika

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE