Peti znanstveni skup Zrinske garde želi istražiti genetske i rodoslovne korijene obitelji Zrinskih

međunarodni znanstveni skup Zrinska garda4

Danas je u Čakovcu održan peti Znanstveni skup Zrinske garde Čakovec.

Međimurska županija o ovome je poslala priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti.

Peti međunarodni znanstveni skup u organizaciji Zrinske garde Čakovec otvoren je danas u Muzeju Međimurja Čakovec na temu „Zrinski od Bribirskih Šubića do Čakovečkih Zrinskih“. Skup je otvorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec podsjetivši na povijesnu važnost plemićke obitelji Zrinskih: „Značaj obitelji Zrinskih nemjerljiv je za Međimurje u vidu povijesti, kulture, gospodarstva i cjelokupnog razvoja naše županije. Još i danas se o Zrinskima premalo zna, stoga su ovakvi skupovi izrazito važni kako bi se sačuvala uspomena i izrazilo poštovanje. “

Velik značaj ovakvih skupova za Međimurje, ali i Hrvatsku istaknuli su saborska zastupnica Sunčana Glavak kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović. Uz njih, prisustvovali su i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića general-bojnik Slaven Zdilar, zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, brojni povjesničari iz Međimurja i šire okolice, kao i predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života naše županije.

U Čakovcu se održava prvi dio skupa tijekom kojeg je odrađeno šest znanstvenih predavanja koja su održali mons. Juraj Kolarić, Marijan Kalaburić, Vladimir Kapun, Mark Gjokaj, Padanyi Jozsef i Branka Marciuš. Predsjednik Povjerenstva međunarodnih znanstvenih skupova za proučavanje života i djelovanja Zrinskih i Frankopana te njihove uloge u povijesti Hrvatske mons. Juraj Kolarić naglasio je da peti znanstveni skup želi istražiti genetske i rodoslovne korijene plemićke obitelji Zrinskih.

Drugi dio skupa održava se u subotu, 27. listopada u Sisku, središtu Sisačko-moslavačke županije na čijem se području nalazi Zrin, po kojem su se Šubići-Bribirski preimenovali u Zrinske.

Jedna od zadaća Zrinske garde je povezivanje mjesta i područja na kojima su djelovali Zrinski i Frankopani što se ovim skupom i ostvaruje. „Okupili smo 12 predavača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Crne Gore koji će govoriti o povijesnoj baštini obitelji Zrinskih. Izdat ćemo zbornik u kojem će biti prezentirana izlaganja i zaključci ovogodišnjeg skupa, s ciljem da sve naše aktivnosti rezultiraju osnivanjem Instituta za proučavanje Zrinskih u Čakovcu.“, rekao je predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel.

Foto: Međimurska županija

Ostavi komentar