Magnet za čakovečku bolnicu ugovoren, radiolozi već na edukaciji u zagrebačkim bolnicama

magnet radiolozi
Potpisivanje ugovora za nabavu magnetske rezonance za čakovečku bolnicu

U četvrtak, 15. studenoga u Međimurskoj županiji potpisan je Ugovora o javnoj nabavi uređaja za magnetsku rezonancu 1.5T za potrebe Županijske bolnice Čakovec.

Ugovor su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i predstavnici Siemensa Hrvatska Neven Carev i Snježana Dubravka Petrovečki.Uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan je 8,3 milijuna kuna, težak je oko 5 tona i zahtijeva posebne prostorne uvjete u koje će biti smješten, a njegova ugradnja je također specifična jer nema vratiju kroz koja ga je moguće unijeti. Uvažavajući mišljenje struke za MR uređaj bit će pored radiologije dograđena posebna prostorija za MR.

A zanimljivo da se i prostor mora prilagoditi vrsti uređaja kako bi mogao optimalno raditi i biti otporan na vibracije izvana i slično.

Magnetska rezonanca više nije luksuz već standardni dio opreme i opće bolnice kao to je naša kako bi liječnicima bila na raspolaganju što preciznija dijagnostika, kazao je ravnatelj bolnice dr. Robert Grudić.

Paralelno s nabavom uređaja, odvija se i edukacija djelatnika radiologije u zagrebačkim bolnicama Dubrava i Sestre milosrdnice, kazao je dr. Ivan Žokalj, rukovoditelj radiologije u Županijskoj bolnice Čakovec.

Župan Matija Posavec je kazao da naša bolnica zaslužuje magnetsku rezonancu jer liječi 84 posto pacijenata s našeg područja i svrstana je po rezultatima među 4 najbolje bolnice u Hrvatskoj. Nositelj cijelog procesa nabave uređaj je Međimurski županija, ugovor s ministarstvom o sufinanciranju još nije potpisan, ali u tijeku su dogovori da se u rebalansu državnog proračuna osigura dio sredstava za magnetsku rezonancu. uređaj bi za pacijente trebao biti u funkciji za dva do tri mjeseca.

 

Ostavi komentar