Slovenska kvasenica peče se i u međimurskim bregima

Kvasenica je slovenska pogača od dizanog tijesta (tijesto u koje se stavlja kvasac) koja je bogato nadjevena, tj.prelivena nadjevom od sira i vrhnja, te premazana kiselim vrhnjem i jajem. Iako se danas može naći po restoranima kao specijalitet autohtone kuhinje, ona je zapravo u prošlosti bila jednostavno, svakidašnje jelo koje se spremalo radnicima koji su radili u polju ili vinogradu, zbog bogate kalorijske vrijednosti. Sir, brašno i mlijeko bili su lako dostupni jer je svaka obitelj imala u svom dvorištu barem jednu kravu i brašna u izobilju. Zbog blizine Slovenije, običaji, način života, pa i govor, u međimurskim mjestima uz slovensku granicu čvrsto su isprepleteni; teško je povući jasnu granicu između hrvatskih i slovenskih, pa je neminovno da su se i brojni slovenski recepti za kolače i domaća jela udomaćili u našem Međimurju, a međimurski u slovenskom Prekmurju.

Sanja Novak iz Robadja koje je na samoj granici sa Slovenijom otkrila nam je prefini recept za slovensku kvasenicu. Cijeli tekst i recept za Slovensku kvasenicu možete pogledati u našim novinama broj 1493 od 26. travnja.

Sanja Novak s kćerima Emily i Deniz

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE