DENI HORVATIĆ iz Celina osvojio nagradu Marina Viculin za suvremenu fotografiju

27-godišnji Deni Horvatić perspektivan je mladić koji se okušao kao slobodni umjetnik. Trenutno živi na relaciji Celine-Čakovec, a odrastao je u Mihovljanu. Student je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer povijest umjetnosti i filozofija. Već je ranije radio u modnoj industriji i to za brend E.A. 1/1 S.V, a danas surađuje s poznatom hrvatskom modnom kućom Xenia Design čije je sjedište u Šenkovcu. 

– Prošle godine prijavio si se i pobijedio sa svojim radom na natječaju Marina Viculin s jedinstvenom idejom koja je zaintrigirala žiri. Što je zapravo nagrada Marina Viculin? 

– Nagrada Marina Viculin godišnje se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području suvremene hrvatske fotografije. Nagradu je pokrenula fotografska udruga Organ Vida 2017. godine, koja bijenalno organizira međunarodni festival fotografije. Žiri je sastavljen od domaćih i stranih kustosa i umjetnika, a ocjenjuju najbolji rad koji onda u idućoj fazi treba tek producirati. Ove 2020. godine bit će organizirana velika izložba u Zagrebu i ja ću imati samostalnu izložbu u sklopu festivala. 

– Što ti je nagrada omogućila, kako će ona utjecati na tvoj daljnji rad? 

– Nagrada koju sam osvojio mi omogućuje da svoj rad najprije produciram, što je financijski izuzetno zahtjevno posebno za mlađe/nove autore. U mojoj situaciji bila je dosta neočekivana pobjeda, između ostalog i zbog toga jer nemam klasično fotografsko obrazovanje i nisam se bavio umjetničkim stvaralaštvom ranije. Tako da je to ispalo iznenađenje za mene, kao i za publiku. Fotografija nije bila primarna stvar kojom sam se u životu bavio, ali bila je uključena u segmentima mog posla. Svakako nagrada me više još motivirala na usmjerenije istraživanje i rad, ali novost jest to što će sada to i drugi imati prilike vidjeti.

Ostatak velikog intervjua pročitajte u aktualnom broju Međimurskih novina koje možete nabaviti diljem Međimurja od petak 7. veljače!

Ostavi komentar