ČAPLJA PODTUREN poziva na fašnik danas, 8. veljače u 15 sati!

Novoosnovana udruga KUU Čaplja Podturen preuzela je, uz Općinu Podturen, ovogodišnju ulogu u organizaciji jubilarnog 20. Podturenskog fašnika. Vesela fašnička povorka počinje 8. veljače u 15 sati. Velika fešta za sve mještane organizirat će se u Društvenom domu Podturen s početkom u 17 sati. Za ples pod maskama pobrinut će se poznata Grupa Vulkan. 

KUU Čaplja Podturen odvojila se od KUD-a Podturen, te se tako prodefilirala kao samostalna udruga koja promovira tradiciju i daleko poznate ručno izrađene maske.

Čaplje imaju stoljetnu tradiciju u Podturnu. Radi se o izvornoj drvenoj maski čaplje i štrki koja je jedna od tri maske u Međimurskoj županiji priznata kao izvorna i ručno rađena od drveta. Nije zabilježeno točno vrijeme datiranja maske, ali Podturen ju aktivno njeguje već 40 godina. Prvobitna maska su bile čaplje i štrki. Štrka je roda, pa s toga ne čudi što najmlađi podturenčani nose masku s licem rode. Kasnije su štrki postali krave i koze, tako da danas oni nose ova životinjska lica.

KUU Čaplja Podturen danas broji aktivnih 34 članova, a predsjednik je Robert Beličanec. Primarni cilj nove udruge je da se i dalje čuva tradicija, te da okupe čim veći broj članova. Kao nova udruga već su prisustvovali fašniku u Turčišću, a najavljuju gostovanja na otoku Viru, Domašincu i Čakovcu.

Ostavi komentar