Mađar u bijegu: U Prelogu lažno prikazao isporuku pšenice u vrijednosti većoj od milijun kuna

sud

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 25. kolovoza podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv državljanina Mađarske (1980.) zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 2. Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Okrivljenika se tereti da je u prosincu 2016. godine, kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Prelogu, u cilju da omogući odbitak pretporeza trgovačkom društvu iz Zagreba, čiji je osnivač i direktor drugi mađarski državljanin, izdao tom društvu 17 izlaznih računa kojima je lažno prikazao da je njegovo društvo isporučilo društvu iz Zagreba preko 900.000 kilograma pšenice u vrijednosti većoj od milijun kuna, iako nikakve isporuke pšenice nije bilo.

Okrivljenika se tereti i da od studenog 2016. do siječnja 2017. godine na izdane izlazne račune svojeg trgovačkog društva nije obračunao i prijavio porez na dodanu vrijednost u iznosu od gotovo 30.000 kuna te da nije vodio poslovne knjige društva prema zakonskim obavezama, pa iz njih nije bilo moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja trgovačkog društva.

Okrivljenik se nalazi u bijegu, pa je protiv njega određen istražni zatvor, a u optužnici je predloženo da mu se sudi u odsutnosti, stoji u priopćenju DORH-a.

Ostavi komentar