Josip Mihalković: U Čakovec stižu najbolji slovenski strip crtači

Josip Mihalković, predsjednik udruge STRIPoblaČAK
Josip Mihalković, predsjednik udruge STRIPoblaČAK

Posjetitelje ovog vikenda, od 21. do 22. listopada , u Muzeju Međimurja Čakovec očekuju besplatne projekcije, izložbe, strip radionica, razgovori s autorima te crtanje i potpisivanje albuma za publiku. A sve to unutar programa 4. Međunarodnogi festivala stripa STRIPoblaČAK.

Udruga STRIPoblaČAK domaćin je četvrtog po redu festivala stripa. Ljubitelje stripa očekuje trodnevni program, od 20. do 22, listopada u prostorima Muzeja Međimurja Čakovec. Josip Mihalković, predsjednik udruge STRIPoblaČAK najavljuje zanimljiv program u čijem će fokusu biti slovenski strip.

– Festival počinje ovog petka s projekcijom filmova na temu slovenskih crtača stripa. Prvi na repertoaru će biti film „Državljanin Diareja ili tko je Tomaž Lavrič“ čiju režiju potpisuje Dušan Moravec. Tomaž Lavrič višestruko je nagrađivan slovenski crtač stripova, karikaturist i ilustrator, poznat u svjetskim razmjerima.  Nakon toga će se prikazati drugi film “Kad crte govore” u režiji Žige Valentića. Film donosi kolaž priče o slovenskim strip crtačima i izdavačima uz komentare kritičara.

Zoran Smiljanić
Zoran Smiljanić glavni gost 4. Međunarodnog festivala stripa u Čakovcu

U subotu  u 10.30 sati bit će otvorenje izložbe glavnog gosta festivala Zorana Smiljanića. On je strip autor, ilustrator, karikaturist, grafički dizajner, scenarist i publicist. Nakon otvaranja izložbe uslijedit će potpisivanje albuma i crtanje za publiku te razgovor s autorom. Problema neće biti jer je slovenski nama Međimurcima blizak jezik. Nekim je možda neuobičajeno da se izložba otvara u prijepodnevnim satima, ali ovakvom satnicom nam se otvara prostor za druženje publike s autorom te cjelodnevni razgled izložbe. Naime, izložbu Zorana Smiljanića svakako razgledajte u subotu jer ćemo dan kasnije imati skupnu izložbu slovenskih strip crtača. Kao i na dosadašnjim festivalima imat ćemo likovnu radionicu za djecu. Ove godine vodit će je nastavnica predškolskog odgoja Paule Zuzel. Radionica će početi u 11.30 sati. Paralelno sa subotnjim programom održavat će se i sajam stripa.

stripoblacak plakatU nedjelju izložba radova sedam slovenskih strip crtača

* Što donosi treći festivalski dan?

– U nedjelju ćemo festivalska događanja zaokružiti otvorenjem skupne izložbe sedmorice slovenskih strip autora: Miki Muster, Kostja Gatnik, Tomaž Lavrič, Zoran Smiljanić, Bernard Kolle, Dušan Kastelic i Igor Ribič. Muster, Gatnik  i Lavrič dobitnici su najveće slovenske nagrade u području kulture.Bit će to jedinstvena prilika da naša publika vidi djela iz strip umjetnosti koja se ne mogu često vidjeti. Izložba je organizirana u suradnji s Strip.art.nica  Buch koju vodi Aleksander Buh i slovenskom Javnom agencijom za knjigu. Moderator svih programa bit će Bojan Krištofić, teoretičar stripa koji jako puno piše o stripu i odličan je poznavatelj slovenskog stripa.

* U pripremi je već i program festivala za 2018. godinu?

–  Za drugu godinu pripremamo veliku izložbu našeg doajena stripa Julia Radilovića u svijetu stripa poznatog kao Jules. Sljedeće godine navršit će devedeset godina. Izaći će mu monografija i dva albuma “Kroz minula stoljeća” i “Afričke pustolovine”. Njegovu kompletnu izložbu iz Zagreb dobit ćemo je mi ovdje u Čakovcu. U 2018. godini imamo u planu dovesti u kanadske crtače. Festival širimo i želimo da Čakovec bude što se tiče stripa europska jaka destinacija.

 

PROGRAM – 4. Međunarodni festival stripa STRIPoblaČAK

petak, 20. listopada

Muzej Međimurja – Muzejski informativni centar

od 18:00 – 20:00 Projekcija filmova
– “Državljanin Diareja ili tko je Tomaž Lavrič” (režija Dušan Moravec, 48 minuta)
– “Kad crte govore” (režija Žiga Valentić, 50 minuta)

subota, 21. listopada

Izložbeni salon Muzeja Međimurja

10:30 ZORAN SMILJANIĆ – izložba stripova i ilustracija
Potpisivanje albuma, crtanje za publiku

11.30 Strip radionica za djecu i mlade

– voditeljica PAULA ZUZEL)

nedjelja, 22. listopada

Muzej Međimurja – izložbeni salon

10.30 otvorenje skupne izložbe slovenskih strip autora:

Miki Muster, Kostja Gatnik, Tomaž Lavrič, Zoran Smiljanić, Bernard Kolle, Dušan Kastelic, Igor Ribič

 

 

 

Ostavi komentar