FOTO: “Krivci” za drugu zbirku pjesama Jakova Skoka “Desetorica skeptika” su njegov djed Franjo i Ernest Fišer

Jakov Skok zbirka pjesama (2)
Jakov Skok osim što je autor pjesama ilustrirao je naslovnicu i sadržaj zbirke "Desetorica skeptika"

Šezdeset i osam pjesama objedinjeno je u pet cjelina te jedan sonetni vijenac i ukoričeno u drugoj zbirci pjesama mladog pjesnika i slikarskog talenta dvadesetgodišnjeg Jakova Skoka iz Šenkovca. Knjiga “Desetorica skeptika” predstavljena je ovog petka u OŠ Petar Zrinski Šenkovec uz nazočnost velikog broja poklonika poezije i slikarskog izričaja Jakova Skoka. Uz autora o zbirci su govorili njen urednik i recenzent, književnik i kritičar Ernest Fišer, profesor Ivan Pranjić te književnik i likovni pedagog Josip Mihalković. Večer je moderirao Franjo Kocijan, autorov djed, a književnu večer oplemenili su glazbenim izvedbama Lea Šprajc i Erik Vrbanec. Dobrodošlicu u OŠ “Petar Zrinski Šenkovec” i na pjesničku večer svima je zaželio i ravnatelj škole Vladimir Novak.

Ivan Pranjić, Ernest Fišer, Jakov Skok, Josip Mihalković, Franjo Kocijan

Sve su pjesme pisane hrvatskim standardom, osim pjesme “Tusta spoved” koja je pisana na kajkavskom dijalektu. Posebnost ove zbirke je što se Jakov po prvi put okušao i u pisanju poetske forme sonetnog vijenca što je rezultiralo sonetnim vijencom “Zgarište”.

“Ako su sonet pisali drugi, zašto ne bih i ja?”

– Sonet je nastao slučajno. Iako pišem u slobodnoj formi, pomislio sam, ako su u toj formi pisali drugi, zašto ne bih i ja. Ime sonetnog vijenca “Zgarište” dugujem profesoru Pranjiću. U njemu govorim o ljubavi kao jednoj pokretačkoj sili. Nadahnuće za pjesme pronalazim u svakodnevnoj neiscrpnoj ljudskoj svakodnevici, u surovostima i rupama današnjice, ali i u pozitivi okruženja – obiteljskog, umjetničkog i međimurskog. Pišem i u autobusu i pred TV-om, a glavni razlog za pisanje nije mi uvijek inspiracija, već rad. Volim stvarati i želim naglasiti kako nedostatak inspiracije ne smije biti razlog za nepisanje. Najviše se oko moje ove zbirke angažirao moj djed Franjo i Ernest Fišer na čemu sam im jako zahvalan. kazao je Jakov o svom pjesničkom izričaju i nastajanju nove zbirke pjesama.

Jakov Skok zbirka pjesama (13)
– Djed i unuk, Franjo i Jakov

Zbirka nosi još jedan autorov pečat. Autor je ilustracija jer je osim u pjesništvu izniman i slikarski talent. Predstavljanju zbirke nazočio je i župan Matija Posavec. Fišer je publiku podsjetio kako je Jakov 2014. godine objavio prvu zbirku pjesama “Oskvrnuti zvuk” koja je bila pobjednička zbirka na natječaju društva prijatelja knjige Milivoj Cvetnić iz Hrvatske Kostajnice. Izrazio je želju i nadu kako će Jakov uskoro objaviti i samostalnu kajkavsku pjesničku zbirku za što ovaj mladi pjesnik ima dovoljno znanja i nadahnuća. Jakov je student germanistike i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

foto: rr

Jakov Skok zbirka pjesama (3)

Jakov Skok zbirka pjesama (14)

 

 

Ostavi komentar