FOTO: U dva dana čak dvije strip-izložbe djela slovenskih autora u Čakovcu

izložba stripa nedjelja (38)
Svečanost otvorenja izložbe stripa u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec

Čakovec se organizacijom Međunarodnog festivala stripa STRIPoblaČAK pozicionira na karti Hrvatske kao značajno kulturno središte koje promiče kulturu čitanja stripa. Uz festivale stripa u Zagrebu i Makarskoj, čakovečka publika ima prigodu već četvrtu godinu zaredom razgledati djela i družiti se s ponajboljim domaćim strip crtačima. Ove godine stigli su i gosti iz susjedne Slovenije te je čitav Festival bio u znaku slovenskog stripa.

Festival je započeo projekcijom filma film “Kad crte govore” u režiji Žige Valentića, nastavio se izložbom albuma glavnog gosta Festivala Zorana Smiljanića, radionicama, mini strip-sajmom, a završio danas izložbom radova čak sedam ponajboljih slovenskih strip crtača. Riječ je o izložbi koja organizirana u suradnji sa Strip.art.nica  Buch koju vodi izdavač stripova Aleksander Buh i slovenskom Javnom agencijom za knjigu. Dosad je obišla već niz europskih veleposlanstava Republike Slovenije, a danas ju je imala prigodu razgledati i čakovečka publika.

U izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec publiku je kroz izložbeni postav koji je donio po četiri albuma od svakog autora proveo izdavač stripova Aleksander Buh iz ljubljanske Strip.art.nice.

Jedan od čakovečkih kolekcionara stripova Robertino Juranić tom je prigodom naglasio kako je strip itekako živ što posebice u prilog tome govori podatak kako se o stripu sve više govori i piše, a teoretičari i kritičari stripa organiziraju tribine i objavljuju radove.

Otvorenju druge strip izložbe Festivala u organizaciji i domaćinstvu STRIPoblaČKA nazočio je uz čakovečke stripoljupce  i župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši zadovoljstvo što Međimurska županije kao vlasnik Muzeja Međimurja može ugostiti ovaj vrijedan Festival koji promiče kulturu čitanja i poznavanja svijeta stripa.

Udruga STRIPoblaČAK i njezin predsjednik Josip Mihalkovićaza sljedeće peto i jubilarno izdanje Festivala stripa u Čakovcu najavljuje odličnu izložbu stripa autora  Julia Radilovića u svijetu stripa poznatog kao Jules.

foto: rr

 

Ostavi komentar