13.9 C
Čakovec
Utorak, 23 svibnja, 2023

Zastupnica Andreja Marić: ‘Ministre Beroš, probudite se!’

U nastavku prenosimo u cijelosti priopćenje saborske zastupnice Andreje Marić.

Godinama iščekujemo kvalitetnu reformu zdravstva, koja bi trebala riješiti kadrovsku, financijsku i organizacijsku iscrpljenost hrvatskog zdravstva. U više navrata upozoravala sam, kao i moji kolege liječnici iz više liječničkih udruga, na brojne probleme u zdravstvenom sustavu, zbog kojih su nezadovoljni i pacijenti, i djelatnici.

Tijekom saborske rasprave o Konačnim prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zdravstvenom osiguranju govorila sam u ime Kluba zastupnika SDP-a, u pojedinačnoj raspravi, replikama i odgovorima na replike, te podnijela više amandmana u ime Kluba i svoje ime. Dan kasnije, 16.3.2023., vladajući su izglasali oba zakona, odbivši sve navedene amandmane. Čak i one koje sam podnijela (kao i moja kolegica Ban Vlahek) da se našoj Županiji (sukladno zaključku Županijske skupštine Međimurske  županije, gdje sam vijećnica) ostave upravljačka prava nad našom Županijskom bolnicom Čakovec, budući da imamo samo jednu ustanovu sekundarnog tipa. Toliko o zdravstvu kao „nadstranačkom pitanju“.

Ovi Zakoni donose nekoliko novina, no neće riješiti ključne probleme u zdravstvu: neuređenost sustava, loše upravljanje, kadrovsku devastaciju, rastuće dugove, loše ishode liječenja, nedostatak prevencije i edukacije građana, administrativnu preopterećenost, rad na više radilišta. Nadalje, nerealne su cijene pruženih zdravstvenih usluga, nedovoljni financijski limiti za pruženu zdravstvenu zaštitu, nedostatak djelatnika u zdravstvu, problem prekovremenih sati, nedovoljno vremena za pacijente, neomogućavanje strukama u zdravstvu koje moraju obaviti pripravnički staž da ga obave – jer država ne osigurava dovoljan broj kvota, odnosno dovoljno novaca, itd. Posebno loša situacija je u kadrovski devastiranoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U Hrvatskoj trenutno nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara. Stanje će uskoro biti još gore jer mnogi kolege odlaze u mirovinu, a nema dovoljno mladih liječnika koji bi ih zamijenili. Tko će nas liječiti?

Budući da zdravstvena administracija samo iznosi riječi, bez djela, dogodio im se prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu 18. ožujka. Medicinarima  je “prekipjelo”. Bore se zbog sebe, ali i zbog pacijenata. A što radi ministar Beroš? Umjesto da se pojavi pred svojim djelatnicima, on nam piše dopise preko medija, iznosi neistine i floskule, kritizira, a ne rješava probleme, unatoč ponuđenim rješenjima  nas „s terena“. Liječnici imaju daleko manje plaće nego u drugim zemljama, čak i sa odrađenim napornim dežurstvima. I ne, nije da nismo „dobro raspoređeni“ po Hrvatskoj, kako tvrdi ministar Beroš, već nas zaista nema dovoljno. Tome su dokaz i preko 3 milijuna prekovremenih sati godišnje. Kažete da je manje stanovnika, a više liječnika zadnjih godina? Ministre, pa Vi kao da spavate; stanovništvo nam je sve starije, bolesnije, traži pomoć i brojne zdravstvene usluge koje im pružamo, a mladi napuštaju Hrvatsku!

Ministre Beroš, probudite se!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,506FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE