22.2 C
Čakovec
Petak, 1 rujna, 2023

Novi svjetski poredak tu pokraj nas

Zaoštravanju političkih odnosa između Rusije i SAD-a zbog rata u Ukrajini ne nazire se kraj, analitičari već govore o novoj željeznoj zavjesi na liniji Poljska – Ukrajina. Popucale su stare veze Rusije s europskim državama, u svojem zadnjem govoru Putin nijednom nije spomenuo Europu, kao da ne postoji, a govorio je više od sata. Rusija se sasvim okreće azijskim i bliskoistočnim zemljama, a rat u Ukrajini nastavlja se očito do iscrpljivanja i jedne i druge strane.

Kako se čini, Rusija je razvila hipersonično moćno oružje, rakete Kindžal i Cirkon, koje zapadno oružje ne može oboriti. Te rakete mogu nositi atomske bojeve glave. Američki vojni analitičari smatraju da će SAD postići razvoj hipersoničnog oružja ravno ruskom za oko dvije ili tri godine. Nova utrka u naoružanju opet se zahuktava, doduše, nikad nije ni stala.

U svojem odgovoru Bidenu Putin je pak naglasio da će za dvije ili tri godine Rusija opet biti u prednosti jer će već proizvesti obrambene sustave koji će moći zaustaviti američko hipersonično oružje.

Na razvaline starog svjetskog geopolitičkog poretka stigla je Kina kao treća sila. Kina zbog atomske dominacije SAD-a sigurno neće potpisivati sporazume poput Starta o smanjenju nuklearnih bojevih glava koji istječe 2026. godine. Upravo suprotno, naoružavat će se atomskim oružjem jer ono jedino jamči sigurnost.

Ne samo to, prema nekim izvorima (ona svoje podatke brižno čuva i ne odaje) Kina raspolaže još naprednijim hipersoničnim sustavima raketa nego Rusija jer već ima tunele za ispitivanje brzina od šest i osam i možda i deset maha, odnosno za mnogo veće brzine raketa od 6000 kilometara. Te rakete mogu sigurno nositi i nuklearno oružje i to zapravo najviše zabrinjava SAD.

Veliki ulazak Kine za geopolitičku pozornicu svijeta dogodio se upravo ovih dana na iznenađujući način, djelomičnom pomirbom vječitih neprijatelja Saudijske Arabije i Irana, što dakako sužava interesnu moć SAD-a. To bi moglo značiti da će Iran uskoro postati nuklearna sila.

Već je najavljeno da će kineski predsjednik, nakon što je osigurao treći mandat, najprije posjetiti Rusiju, a potom – Ukrajinu, očito radi postizanja mogućnosti pregovora. Time Kina postaje globalni mirotvorac, a to u budućnosti znači i nezaobilazni faktor u geopolitičkim igrama. Na taj način SAD i NATO više samostalno ne mogu biti svjetski policajac i garant mira i sigurnosti u svijetu. Možda je dobitak za Europu to što će SAD zbog buduće ravnoteže snaga trebati jaku Europu, koja je do danas ekonomska velesila, no vojni i politički patuljak zbog gluposti svojih elita.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE