16.1 C
Čakovec
Subota, 18 ožujka, 2023

Agromeđimurje rasprodaje imovinu za barem 10,3 milijuna kuna

Nakon reorganizacije kojom su osnovane dvije nove tvrtke, Agromeđimurje privlači pozornost s dvjema recentnim ostavkama u Nadzornom odboru, probijenim rokom za skupštinu za 2018. i javnim pozivom zainteresiranim investitorima za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina, donosi poslovni.hr

Ovo matično društvo s ovisnim društvom Agromeđimurje ratarstvo traži kupca za nekoliko poslovnih kompleksa, bivših farmi (za tov junadi i svinja te peradarnici) te ostalih objekata. Ukupna procijenjena vrijednost svih nekretnina navedenih u pozivu je 15,642 milijuna kuna. Kako navode, minimalna prodajna cijena iznosi 2/3 procijenjene vrijednosti, što znači da se nekretnine ne mogu prodati ispod 10,33 milijuna kuna.

No, najviša ponuđena cijena i solventnost kupca predstavljaju osnovni kriterij za odabir najpovoljnije ponude, odluke koja je u ovlasti Uprave koju vodi Damir Cincar.

Nakon što je tvrtka provela predstečajnu nagodbu s isplatom vjerovnika prije roka, danas bez tog postupka nastavlja reorganizaciju. Po ocjeni Uprave, taj proces praćen stabilizacijom lani ostvarenog pozitivnog poslovanja dio je značajki koje očekuju u budućnosti, uz započeti investicijski ciklus koji tvrtka planira financirati novcem EU.

No, i nakon PSN-a Agromeđimurje ima prilično velik prostor za monetizaciju nefunkcionalne imovine. Sudeći po aktualnom oglasu objavljenom u Narodnim novinama po srijedi je nova prilika potencijalnim ulagačima u Međimurskoj županiji, gdje je po stručnjacima s tržišta nekretnina sve više u ponudi zemljišta veličine od nekoliko do 20-ak hektara.

Inače cijena plodne zemlje na Sjeveru Hrvatske kreće se oko jednog eura. Što se ovog poziva tiče, farme na različitim lokacijama, infrastrukturno su opremljene s priključcima za struju i vodu. Svinjogojska farma Čakovec na više od 14 hektara jedina je nekretnina na kojoj je upisano založno pravo za koje se obvezuju u slučaju prodaje ishoditi brisovno očitovanje.

Lani je Agromeđimurje imalo osjetni pad prihoda te oko 900 tisuća kuna dobiti, a na razini grupacije gubitak od 1,26 mil. kn. U pozivu za skupštinu 5. prosinca uprava traži suglasnost za prodaju poslovnih udjela u ovisnom društvu Agromeđimurje Podrum Štrigova te kćerkama Voćnjak Nedelišće i Voćnjak Čehovec. 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,019FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE