Plašenje malim mirovinama ubrzava iseljavanje

Iseljavanje i mirovine su direktno povezane. Sustav generacijske solidarnosti i u nas i u Europi slomio se nakon što je baby boom generacija počela odlaziti u mirovinu, a umjesto njih mirovinski fond puni generacija iz sustava jedno ili dvoje djece. Kod nas je ta situacija dodatno pogoršana u tranziciji kad se zaposlenike hrpimice slalo u preuranjene mirovine, a firme gasile radi unosnijih nekretninskih biznisa. Sad imamo, što imamo, dvostruku štetu, premali broj zaposlenih i previše mladih umirovljenika s mizernim mirovinama.

Dosadašnje vlasti mirno su promatrale te procese, povremeno čak i “blagoslivljale”. No, narod račun ne ispostavlja svaki dan, već čeka svoj trenutak.

Otvaranje granica bio je taj trenutak. Plašenje malim mirovinama ubrzalo je odljev ljudi. Što da rade u zemlji koja svoje građane otvoreno plaši budućnošću?

Dok se većinu građana straši budućnošću u starosti, drugima se osiguravaju povlaštene mirovine. Zar svi građani nisu jednaki pred zakonom? Ako jesu zašto su jedni povlašteni i kroz mirovne, a oni koji uredno odrađuju radni vijek preko 40 godina kažnjeni u starosti?

Ako je sustav generacijske solidarnosti puknuo, tada je se kao temeljno društveno pitanje postavlja imaju li građani pravo napraviti novi društveni ugovor koji će na pravedniji način odgovoriti na nepravde koje su stvorene, a naveli smo ih u uvodu. Prije svega ispravljanje tranzicijskih promašaja.

Životni vijek se produžuje i logično da se i radni vijek produžuje. Ali nema smisla ljude tjerati da rade do groba, a istodobno za povlaštene osiguravati mirovine da im bude ugodno i u starosti. Zato je Sabor pravo mjesto da se uredi pitanje mirovina na drugačiji način da ne potiče odljev građana iz zemlje.

Za sanaciju brodogradnje potrošilo se 35 milijardi kuna. Taj je iznos nedavno u javnost iznio ministar financija Zdravko Marić. Istodobno iz Vlade plaše narod troškom od 45 milijardi kuna ako se ne produlji radni vijek. Upravo je neodgovorna sanacija pojela novac građana, umanjila im plaće i mirovine u budućnosti. Građani imaju pravo na odluku o preraspodjeli prihoda koje su uplatili u proračun u svoju korist.

Ostavi komentar