Kako postupiti kad vam kontrolor HRT-a pokuca na vrata?

Međimurski info centar na osnovu upita potrošača konstatira: da Zakon o zaštiti potrošača ne poznaje (čl. 24) HRT pristojbu kao javnu uslugu, a niti se HRT pristojba može tretirati kao usluga ili roba. Prenosimo upit i dajemo naš stav.

„Netko kuca na vrata. Otvaram, HRT-ov kontrolor. Ne puštam ga unutra naravno i govorim m kako ne gledamo TV uopće, nemamo komp, ni laptop, a on će meni kako imam smartphone i da je u Saboru izglasan HRT-ov prijedlog pod kojim i on podliježe njihovom haraču i da je kazna za neprijavljen uređaj 1000 kn. Znači, morala bih na svojoj kičmi podnositi još jedan namet sa kojim nemam ama baš ništa”, prigovorila je jedna građanka.

Međimurski info centar odgovara: “Nužno je pojasniti što je to HRT pristojba. Veliku pometnju u tome je napravio zakonodavac prilikom donošenja Zakona o hrvatskoj radioteleviziji u kojem je pomiješao kruške i jabuke, pa „prosječni potrošač“ tumači HRT pristojbu kao pretplatu na HRT program, što je potpuno pogrešno. A to je najveći uzrok nezadovoljstva potrošača, a brojnih ovrha jer su potrošači odbijali platiti „pretplatu“.

Naime, Zakon o HRT-u definira da su sredstva mjesečne pristojbe sredstva državne potpore koja se koriste sukladno pravilima o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge. Povlačeći paralelu o državnim potporama postavlja se pitanje zašto se onda npr. potpora poljoprivrednicima ne plaća sredstvima mjesečne pristojbe potrošača? De facto HRT pristojba nije pretplata na program HRT, već državni porez na prijamnik (uređaj pomoću koje se može primati TV ili radijski signal).

Također mediji su ovih dana objavili vijest o očitovanju HRT, na upit tportala kako Mreža potrošača Hrvatske tvrdi da kontrolori ne smiju kucati na vrata i uznemiravati potrošača.

Očitovanje HRT koje prenose mediji je: “Ovlaštene osobe HRT-a nemaju sudski nalog za ulazak u stan. Prilikom obavljanja kontrole na terenu dužne su obvezniku predočiti službenu iskaznicu HRT-a i u slučaju pristanka stanara vrše provjeru u stanu. U slučaju izostanka, odnosno odbijanja suradnje ovlaštena osoba HRT-a ne ulazi u stan i sačinjava zapisnik o utvrđenim činjenicama”, pojasnili su iz HRT-a.“

Ovo tumačenje HRT-a je zabrinjavajuće, jer predstavlja bahato i namjerno kršenje temeljnih zakona Republike Hrvatske, a posebno Ustava Republike Hrvatske, kažu u MICP-u i dodaju: “Naime kontrolor ne smije doći čak ni do vrata, a kamo li da pozvoni. Ovo priopćenje i ponašanje HRT je suprotno odredbama Ustava. Najnovije metode HRT-a su također da njihovi kontrolori čekuju na ulici vozače i provjeravaju imaju li u vozilu radio prijamnik, pri tome ne razlikuju navigaciju od radio prijamnika, a nije rijedak slučaj da rade prijavu bez provjere na što ustvari i nemaju pravo jer je i osobni automobil privatno vlasništvo, upozorili su iz Međimurskog info centra potrošača.

Ostavi komentar