Europski poziv na uzbunu

Prema teoriji liberalnog kapitalizma, Smithova nevidljiva ruka u teoriji liberalnog kapitalizma svima je davala jednake mogućnosti na perfektnom tržištu.

Ta osnovna ideja nekadašnjeg liberalnog kapitalizma danas vodi u  propast. Zapravo nikad nije ni bilo pravog liberalnog kapitalizma, ali je ideološka ideja o slobodi kapitala opstala do danas.

Umjesto liberalnog kapitalizma danas je na djelu globalizirani kapitalizam koji je u funkciji velikih multinacionalki. On kako unutar država tako i na globalnom planu stvara sve veće nejednakosti. Jednostavno se otrgnuo s lanca. Globalne multinacionalke kao jedini cilj imaju ostvarivanje profita za svoje vlasnike i ništa više. Taj kapitalizam nosi različite nazive, mi ga znamo kao rentijerski kapitalizam, no činjenica je da se bogate samo najbogatiji, dok socijalne razlike postaju sve veće. Dakako, time postaje dvojben osnovni cilj kapitalizma, a to je društvo jednakih mogućnosti koje se danas pretvorilo ili se uvelike pretvara u društvo nejednakih mogućnosti.

Zbog toga vodeći svjetski ekonomisti i nobelovci kao što su Stiglitz i Piketty i drugi, nastoje pronaći način za „resetiranje“ modernog financijskog kapitala i digitalne ekonomije. Tako se Stiglitz obrušio na moderni američki kapitalizam smatrajući da je on spoj moderne tehnologije i monopoliziranja državnih institucija od strane rentijera što ne vodi dobrom, navodeći da Amerika postaje bolesna država.  Takozvani hiperkapitalizam smanjuje moć države sve više, utječući na smanjivanje poreza i drugih davanja kojima je cilj smanjivanje nejednakosti, kako Stiglitz kaže u svojoj najnovijoj knjizi, „treba spašavati američki kapitalizam od samoga sebe“.

Dok se u Americi tek počinju voditi rasprave na teme koje danas tamo nemaju velike šanse, u Europi je postalo jako vruće. Za razliku od Amerike, Europska unija je sustav nacionalnih država na koje taj najnoviji digitalni kapitalizam ili kako ćemo ga već zvati, utječe mnogo nemilosrdnije. Jednostavno je, europske države sve više slabe a time i nacije.  Jača birokracija na razini Europe koje je više ili manje u sprezi s rentijerskim kapitalizmom američkog tipa. Poziv na uzbunu već je poslan i u Europi će se sad dvije godine na najvišoj razini raspravljati o tome što učiniti po krinkom budućnosti Europe. Hoće li biti kakvih pomaka, znat ćemo i kao država i kao pojedinci.

Rasprave o budućnosti nove Europske unije već su započele ovih dana u Zagrebu i nastavit će se u idućim godinama na razini Europske komisije. U Europi su svjesni da su globalnom kapitalizmu dopustili previše jer se uništava se socijalna struktura, moral društva, kulturni identitet naroda, sve u ime bogaćenja rentijera. Jednom riječju, sve ono što čini moderne blagodati za običnog čovjeka koji živi u Europskoj uniji.

Ukratko, na potezu su europske države, odnosno EU, kojim svojim potezima mora postaviti limite globalizaciji američkog tipa i pronaći način za jednakiji razvoj, ali i jaku EU. Je li to već uopće moguće?

Ostavi komentar