Domaćica, novinarka.

Val reakcija, mahom onih negativnih, ovog tjedna izazvao je Kraš koji je preimenovao svoje popularne kekse Domaćica. Tako se u ovom specijalnom izdanju na policama trgovina na kutijama keksa mogu pronaći sintagme Domaćica i umjetnica, Domaćica i programerka, Domaćica i menadžerica te Domaćica i pravnica.

Što se tiče marketinga, apsolutno mi se čini da je to pun pogodak. Vjerojatno nema osobe koja to nije vidjela, čula ili o tome razglabala uz kafenisanje. Apsolutno cijela država od Čakovca do Dubrovnika razglaba o tome, je li to politički korektno, je li uvredljivo ili je seksističko? Zaista, pogodak u čistu sridu ako govorimo o vrlo dobrom reklamiranju.

Njihova nova reklama ujedno je i pokazatelj koliko smo još sirovi kao društvo kada nas toliko može dirnuti spajanje pojma domaćica s nazivima zanimanja. Kao prvo, zašto bi se uopće netko uvrijedio na spomen riječi domaćica? Osobno smatram da su sve domaćice superžene jer one kuhaju, peru, čiste i još se k tome brinu o djetetu ili djeci. Ako uz to još i redovno odlaze na posao i u njemu briljiraju, to je za svaku pohvalu. I svaka im čast na tome! Druga je stvar što smo mi žene još uvijek ne znamo cijeniti dovoljno svoj rad pa smo samim time i manje plaćene od svojih muških kolega. Pa smo tako frustrirane i vrtimo se u krug. E, na tome moramo još svojski poraditi.

Podjela posla u kućanstvu po spolu mi je nešto najnormalnije. Naše fizičke predispozicije nas u nekim “muškim” poslovima u tome ograničavaju. Ako muškarac, primjerice, kosi travu doma, naravno da ću ja skuhati taj dan ručak. Ili obrnuto! Ako mi odveze auto kod automehaničara, a to je tematika o kojoj nemam blage veze, pa nitko sretniji od mene. Stvar je dogovora i prioriteta u odnosu između para i cijele obitelji, balansa.

I za kraj, omot mi nikada ne može zamijeniti sadržaj. Pa makar kutija bila i poluprazna. Obožavatelji Domaćice znat će o čemu govorim.

Ostavi komentar