Neće biti obveznog cijepljenja, ali se razmišlja o mjerama za ubrzanje cijepljenja u zdravstvu socijali i školstvu

Premijer Andrej Plenković

Obaveznog horizontalnog cijepljenja za sve neće biti, to nijedna zemlja ne radi, to nećemo ni mi, ponovio je za posjeta Čakovcu premijer Plenković.

Prvi cilj je sada da na različite načine, pa i ovom ozbiljnijom raspravom u javnosti koju imamo sada, govorimo da se treba cijepiti. To je veliki plus i to je dobro. Na razini Europske unije 50 posto stanovništva je cijepljeno s dvije doze. Mi smo na nešto više od 46 posto s jednom dozom, rekao je Plenković.

– Što se tiče pojedinih sektora, tu imamo tri sektora koji su posebno indicirani da o njima razmišljamo na drugačiji način. Jedan je sektor zdravstva, procijepljenost liječnika je jako dobra, mislim da smo na oko 80 posto, medicinske sestre i drugo osoblje je nešto niži postotak. Nakon toga imamo cijeli sustav socijalne skrbi i u konačnici, treći segment koji je posebno važan, a to je školstvo i obrazovanje. To su tri sektora, ako se bude išlo prema određenim mjerama, koji će biti oni gdje ćemo gledati kako da ubrzamo cijepljenje, rekao je Plenković.

Upitan hoće li u tim sektorima biti obvezno cijepljenje, Plenković je rekao da se ta rasprava vodi. “Naš je cilj da ono što smo osigurali Hrvatskoj, a to su više nego dovoljne količine cjepiva, da ga iskoristimo, a pogotovo u onim sektorima gdje je više fizičkih kontakata ljudi, rekao je Plenković.

Što se tiče covid-potvrda, Plenković je rekao da one nisu putovnice, nego sredstvo koje “facilitira tranzit”  čiji smisao da olakšaju kretanje ljudi.

– Moj je dojam da malo-pomalo velika većina ljudi shvaća da je najbolji način za borbu protiv epidemije cijepljenje, rekao je Plenković, dodavši kako ne očekuje bunt poslodavaca.

– Meni je kao predsjedniku Vlade bitno da zemlja ne dođe u crveno. Ja želim to izbjeći, rekao je Plenković o turističkoj sezoni.

Ostavi komentar