Miroslav Kutle neće u zatvor – presuda je u ponedjeljak pala u zastaru

Miroslav Kutle
Miroslav Kutle ispred policijske stanice u Vrgorcu nakon jednog od ranijih uhićenja, ali posljednjih godina više nije bio dostupan hrvatskoj policiji i pravosuđu Foto: Nino Strmotić/Večernji list

Tajkun Miroslav Kutle neće u zatvor. U ponedjeljak, 13. srpnja, presuda kojom je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora je pala u zastaru, piše 24 sata.

Radi se o slučaju zagrebačkih Gradskih podruma, a zbog zastare neće morati odslužiti zatvorsku kaznu. Za slučaj Gradskih podruma, Kutle je prema presudi preuzeo neosnovanim milijunskim potraživanjima. Ovo je bila prva kaznena prijava protiv Kutle koju je još 1993. godine pokrenuo Tomislav Karamarko, tadašnji šef zagrebačke policije. Presuda je postala pravomoćna 13. srpnja 2010. godine, a u ponedjeljak je nastupila apsolutna zastara. U toku navedenih događaja, Kutle je pobjegao u susjednu BiH. Iako je Hrvatska raspisivala međunarodne tjeralice i uhidbene naloge, nije bilo uspjeha. Pravosudne vlasti u susjednoj BiH su 2013. godine odbile preuzeti izvršenje pravomoćne zatvorske kazne za Kutlu. Protiv Kutle se vodilo i vodi najmanje deset pravosudnih postupaka. Primjerice, zastara je nastupila za aferu Diona tešku 120 milijuna kuna te aferu u rovinjskoj Mirni tešku 3 milijuna kuna.

Kako piše 24 sata, pred domaćim pravosudnim tijelima vodi se još nekoliko procesa protiv Kutle koji bi također mogli uskoro u zastaru, a do tada on će mirno ostati u susjednoj BiH.

Ostavi komentar