Ministarstvo poljoprivrede: Broj opoziva i povučenih proizvoda dokaz je da sustav sigurnosti hrane i zaštite potrošača funkcionira

sladoled
foto: ilustracija

Proizvodi su povučeni iz predostrožnosti i potencijalni rizik je sveden na minimum.

Minulog vikenda bili smo svjedoci opozivi nešto većeg broja prehrambenih proizvoda s polica trgovačkih centara. Sada pak je stiglo i pojašnjenje zbog čega se to dogodilo koje prenosimo u nastavku.

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Tatjana Karačić sa suradnicima održala je u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021., sastanak s predstavnicima Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca Korana na temu sigurnosti hrane, a povodom povlačenja prehrambenih proizvoda s polica trgovačkih centara koje je bilo osobito učestalo ovoga vikenda. Naime, u proizvodnji povučenih proizvoda korišten je nesukladni aditiv (aditiv E410) u kojem je utvrđeno prisustvo etilen oksida, a čije korištenje je zabranjeno u EU.

Radi se o iznimno malim količinama aditiva koji se dodaje u proizvod tijekom proizvodnje, a izmjerene količine etilen-oksida u aditivu bile su također relativno niske, ne puno veće od granice detekcije. Kao najveća moguća razina zaštite potrošača svi proizvodi u koje je ugrađen nesukladni aditiv smatraju se, kao i sam aditiv, nesukladnim i automatizmom se povlače sa tržišta i opozivaju od potrošača.  

Udruga je zatražila zaštitu potrošača u najvećoj mjeri te povećanje kontrole hrane, promjenu zakonodavnog okvira s ciljem da potrošači dobiju naknadu štete u iznosu proizvoda koji su kupili te nadoknadu štete što su takav proizvod konzumirali, kao i kazne svih sudionika koji su takav proizvod stavili na tržištu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede predstavili su dionike i način funkcioniranja sustava sigurnosti hrane i sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje te obrazložili kako je razlog većeg broja povučenih proizvoda ove godine te jogurta i sladoleda ovoga vikenda što je u proizvodnji predmetnih proizvod korišten nesukladni aditiv u kojem je otkrivena prisutnost etilen oksida koji, prema EU zakonodavstvu, nije dozvoljen.

Slijedom toga nije određena niti najveća dopuštena količina (MDK), a već sama detekcija tog spoja u nekoj namirnici znači da proizvod nije u skladu s Uredbom 396/2005. Naime, na razini EU tijekom lipnja/srpnja održani su sastanci kriznih koordinatora EU te je usvojen zaključak da se proizvodi u ovom slučaju povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid (i bez procjene rizika), što inače nije uobičajeni postupak te je u ovom slučaju primijenjeno najstrože moguće tumačenje predmetne Uredbe.

Dodatno, subjekti su na osnovu vlastitih rezultata i informacija samostalno opozvali svoje proizvode, što i jest smisao čitavog sustava, odgovornost proizvođača te što je moguće veća transparentnost prema javnosti u ovakvim i sličnim slučajevima. Spomenuti proizvođači u ovom slučaju postupili su sukladno svojim zakonskim obvezama i povukli neispravne proizvode u najkraćem roku.

Na sastanku su dogovorene daljnje zajedničke aktivnosti Udruge i Ministarstva poljoprivrede, s ciljem dodatnog jačanja kontrole hrane i zaštite potrošača.

Ostavi komentar