Sklonište Prijatelji danas iz Piškorovca spasilo sto pasa

Sklonište za životinje Prijatelji iz Čakovca već duži niz godina, od 2018. godine, provodi projekt zbrinjavanja pasa iz romskih naselja Međimurja, jedini takav projekt u Hrvatskoj. Dosad je spašeno preko 2800 pasa, a samo danas, 14. svibnja, je iz Piškorovca izvučeno preko 100 pasa, uglavnom kujica sa štencima, trudnih kujica, štenaca te bolesnih pasa.

štenci
Foto: Aleksandra Hampamer

Projekt je još 2018. godine, nakon godina lobiranja od strane Skloništa i Međimurske županije, podržalo Ministarstvo poljoprivrede plaćanjem kastracija kako bi se kontroliralo daljnje razmnožavanje.

štenci
Foto: Aleksandra Hampamer

No, najveći dio tereta za zbrinjavanje tih pasa – cijepljenje protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, čišćenje od nametnika i liječenje plaća Općina Mala Subotica, te samo sklonište koje vodi neprofitna udruga ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec.

štenci u kutiji
Foto: Aleksandra Hampamer

Psi koji završavaju u romskim naseljima vrlo su često rezultat odbačenih štenaca skrbničkih životinja koje se dijele šakom i kapom po raznim oglasima, najčešće na društvenim mrežama. Na početku mali i slatki kao igračke djeci, kasnije budu prepušteni sami sebi u potrazi za hranom, zaklonom, puni parazita, a u ovo vrijeme i prepuni krpelja.

Pseće uho puno krpelja
Foto: Aleksandra Hampamer
Pseće uho puno krpelja
Foto: Aleksandra Hampamer

Prijatelji životinja i prirode apeliraju na stanovnike romskih naselja da ne dovlače pse u naselja ako o njima ne mogu adekvatno brinuti. To znači označiti ih mikročipom, cijepiti protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, redovito ih čistiti od glista, buha i krpelja te kastrirati kako se ne bi nekontrolirano razmnožavali. Isto tako, pse treba i liječiti kad su bolesni, a u naseljima je vrlo često prisutna šugavost u pasa te razne virusne bolesti i bolesti koje prenose krpelji. Mnoge od tih bolesti su zoonoze što znači da se mogu prenijeli s pasa i na ljude, a pogotovo djecu.

Muške osobe ispred kombija
Foto: Aleksandra Hampamer

Također, pozivaju građane da ne predaju višak štenaca od svojih kujica ljudima bez ikakve provjere kud će ti štenci ići te da li će se o njima novi skrbnici adekvatno skrbiti. Pozivaju ih također da svoje kujice kastriraju kako se ne bi nekontrolirano razmnožavale i time povećavale ionako velik problem viška neželjenih štenaca ne samo u našoj Županiji nego i šire.

Smeće
Foto: Aleksandra Hampamer

U cijelom naselju Piškorovec, nađena su tek 3 psa koja su uredno cijepljena protiv bjesnoće, označena mikročipom i kastrirana. Takve skrbnike pohvaljuju i oni trebaju biti primjer drugima.

Štenci
Foto: Aleksandra Hampamer

Prema Zakonu o zdravlju životinja koji je na snazi od prošle godine, svako štene nečije kujice ne smije se pokloniti dalje ako prethodno nije označeno mikročipom te se štenci ne smiju oglašavati bez objave broja mikročipa majke i brojeva mikročipova štenaca. Kazne za te prekršaje su vrlo visoke.

Pas
Foto: Aleksandra Hampamer

Na fotografijama koje su nam poslali možete vidjeti u kakvom su stanju psi koji završe u romskim naseljima te još jednom apeliraju na sve ljude da ne zbrinjavaju višak svojih kujica jer ih time osuđuju na dugoročnu patnju i teško zanemarivanje.

 

Izvor i foto: Aleksandra Hampamer

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE