Lava cake je jedan od najomiljenijih slatkih užitaka u svijetu. Ovaj topli, vlažni kolačić, koji se karakterizira tekućim, čokoladnim središtem, osvaja srca gurmanskog svijeta. Njegova popularnost seže daleko izvan granica Francuske, gdje je nastao, i danas se uživa u svim dijelovima svijeta. U nastavku donosimo jednostavan i brz recept za lava cake.
Lava cake sastojci:
• 225 g čokolade za kuhanje
• 100 g maslaca
• 100 g šećera
• 4 jaja
• 3 velike žlice oštrog brašna
Priprema:
Otopite zajedno čokoladu s maslacem pa čim sklonite s vatre umiješajte šećer, a zatim i jedno po jedno jaje. Nakon svakog jaja brzo i dobro zamiješati kako vam se jaja ne bi skuhala. Na kraju dodajte brašno i smjesu dobro rashladite u frižideru (kojih 45 minuta). Umjesto šećera možete staviti malo javorovog sirupa.
Dobivenu smjesu raspodijelite u 5 kalupa za lava cake ili 8 manjih kalupa za muffine) i pecite dok se vrh ne formira. Peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Kalupe bi prije stavljanja smjese trebalo premazati maslacem kako bi se lakše vadilo. Pazite, ako predugo pečete, nećete dobiti „lavu”. Uz kolač možete poslužiti sladoled ili, kao što smo mi, domaće višnje, koje prije serviranja prokuhajte s malo vode i šećera. Dobar tek!
< Juneći gulaš s integralnom tjesteninom