Piše: Aleksandra Sklepić
Ovi klipići su jednostavni za pripremu, a mogu poslužiti kao predjelo, užina ili čak kao finger food na različitim okupljanjima, zbog čega su omiljeni među svima koji ih probaju.
Sastojci za tijesto:
• 1 kg glatkog brašna
• 2 dl ulja (malo ostaviti za potrebu oblikovanja klipića)
• 7 dl mlijeka
• 1,5 kocka kvasca
• 1 mala žličica šećera
• 2 mala žličica soli
Sastojci za nadjev:
• 30 dag šunke
• 30 dag sira
Premaz:
• 1 jaje
• sezam ili chia sjemenke za posipati klipiće
Priprema punjenih klipića sa šunkom i sirom:
U veliku posudu staviti toplo mlijeko i zdrobljeni kvasac te kad kvasac počne djelovati (kao da vri) dodaju se šećer sol, brašno i ulje, pa se zamijesi tijesto. Kad se digne do duple količine, premijesiti i napraviti male loptice (malo manje od teniskih loptica, oko 35 – 38 komada) i ostaviti opet nek se diže. Pećnicu upaliti na 230 stupnjeva.
Loptice razvaljamo i uz pomoć malo ulja rukama rastegnemo tijesto i onda zamotamo u oblik klipića, kod zamatanja razvlačimo rukama nalijevo i nadesno, da ispadnu što veći i tanji. Mogu se izraditi i prazni, ali punjeni su bolji. Na kraj razvaljane kuglice stavimo šnitu šunke i sira (možete staviti i šunku i sir koji ste narezali na štapiće). Kad se klipići zarolaju i ispeku, sir se lijepo iznutra rastopi.
Staviti klipiće na papir za pečenje i premazati razmućenim jajetom. Mogu se posipati sezamom, makom ili chia sjemenkama, prema vlastitom ukusu. Ostaviti na plehu da se do kraja dignu te ih staviti u vruću pećnicu na 230 stupnjeva i peći, pa čim dobiju boju izvaditi da se ne prepeku.