Piše: Aleksandra Sklepić
Kuruzna zlevanka se priprema od nekoliko osnovnih sastojaka poput kukuruznog brašna, mlijeka, jaja i šećera (ili soli, ovisno o varijanti), što je čini jeftinom i lakom za pripremu.
Mnogi je priređuju s namirnicama koje imaju kod kuće u trenutku kad se zažele ovog finog kolača. Kukuruzno brašno daje joj specifičan okus, dok tekstura može biti mekana i vlažna, ili pak prhka, što mnogima odgovara. U nekim varijantama se može dodati i sir, što dodatno obogaćuje okus. U vrijeme naših baka, kad nije bilo modernih miksera, sve se pripremalo ručno, pa je tako i zlevanku moguće pripremiti bez miksera.
Sastojci za kuruznu zlevanku:
Za tijesto:
• 3 jaja
• 400 ml kiselog vrhnja
• 1,5 dl ulja
• 6 žlica šećera
• 11 žlica kukuruznog brašna
• 3 žlice glatkog brašna
• limunova korica
• 1 prašak za pecivo
Ostalo:
• ½ litre kiselog vrhnja za stavljati po zlevanki
• 1 žlica šećera
• malo maslaca za premazati pleh
• 30 dag mljevenih oraha
• 10 dag šećera u prahu
Priprema kuruzne zlevanke:
Jaja i šećer izmiksati mikserom, dodati kiselo vrhnje, ulje, naribanu koricu limuna i glatko i kukuruzno brašno. Gotovu smjesu uliti u pleh koji smo prethodno premazali maslacem i pobrašnili kukuruznim brašnom. Orahe i mljeveni šećer pomiješati i posipati po tijestu u plehu.
U posebnoj posudi pomiješati pola litre kiselog vrhnja s jednom žlicom šećera i žlicom stavljati vrhnje po zlevanki.
Zlevanku staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180 do 200 stupnjeva i peći dvadesetak minuta dok ne poprimi lijepu boju i da ne bude premekana.
> Kalapajsani kalamper jelo je našeg djetinjstva