Bez obzira priprema li se krumpiruša kao glavno jelo ili međuobrok, uvijek je pri ruci kad treba pripremiti nešto brzo, jednostavno i ukusno. Evo recepta prema bakinim uputama za krumpirušu koju će svi zavoljeti.
Krumpir se nareže na sitne kockice. U tavicu na malo ulja stavimo pirjati luk. Kad je luk staklast dodamo krumpir, podlijemo vodom i pirjamo dok krumpir ne omekša.
Tijesto se pripremi na način da u brašno dodamo sol i sve promiješamo. Zatim se dodaje ulje te ulije mlaka voda koju smo pomiješalio s octom. Sve zajedno umijesimo dok se ne dobije fino vučeno tijesto.
Listove tijesta premažemo s uljem i na to rasporedimo nadjev od krumpira. Namastimo lim za pečenje i stavimo savijače. Peći na 200 stupnjeva oko pola sata.
U međuvremenu u malo vode dodamo prstohvat soli, prokuhamo i kad je savijača pečena, polijemo je s malo vode te stavimo peći još pet minuta. Servirati s kiselim vrhnjem ili jogurtom.
Sastojci:
– krumpir
– luk
– tijesto za savijače
– ulje
– sol, papar
Tijesto:
– 450 g glatkog brašna
– prstohvat soli
– 3 žlice ulja
– 300 ml vode (mlake)
– 1 žlica jabučnog octa
foto: rr