FOTO: 10 godina Međimurske prirode – Zašto iz blata i zlata?

10-godišnjica rada JU Međimurska priroda (15)
Dragica Vugrinec

U Centru za posjetitelje u Križovcu predstavljanjem tematske fotomonografije “MEĐIMURSKA PRIRODA: iz blata i zlata” danas je svečano obilježeno desetljeće rada Javne ustanove Međimurska priroda.

U prepunoj multimedijalnoj dvorani Centra kao uvod u program prikazan je video film “Mura Drava regionalni park” koji je kolorističkom pričom pokazao ljepote  baštine međimurske prirode, flore i faune. Osvrt na proaktivnih proteklih deset godina rada Javne ustanove dao je ravnatelj ustanove Siniša Golub, a okupljenima su se obratili i Davorin Mance, poznati čakovečki fotograf koji je autor objavljenih fotografija u predstavljenoj fotomonografiji te stručna suradnica JU Mihaela Mesarić. Predstavljeni su i svi aktualni djelatnici JU Međimurska priroda.

Na kraju svečanosti župan Matija Posavec istakao je najznačajniju poantu zaštite nekog prostora: – Tek onda kad lokalna zajednica i lokalno stanovništvo shvati vrijednost prirode koju imamo i koja je zaštićena, tek tada zaštita određenog krajobraza dobiva svoju punu vrijednost i značaj, za nas same, ali i sve goste i turiste koji dolaze ili će tek doći upoznati našu prirodnu baštinu.

U multimedijalnoj dvorani Centra postavljena je i prigodna izložba odabranih fotografija iz fotomonografije, a u prizemlju pano s objavljenim člancima iz tiskanih medija o radu Javne ustanove. Svečanost je začinjena i rođendanskom tortom koju su čast imali prerezati zajedno Dragica Vugrinec, Matija Posavec i Siniša Golub.

10-godišnjica rada JU Međimurs

“MEĐIMURSKA PRIRODA: iz blata i zlata”

Autorstvo knjige “MEĐIMURSKA PRIRODA: iz blata i zlata” potpisuju dr .sc. Mihaela Mesarić, fotograf Davorin Mance i mr. sc. Siniša Golub, a predgovor u knjizi napisao je međimurski župan Matija Posavec. Grafičko oblikovanje odradio je Boris Topolnjak, a tisak Letis iz Pretetinca. Dvojezična je, jer su tekstovi uz hrvatski prevedeni i na engleski jezik. Knjiga je tiskana povodom 10-godišnjice rada Javne ustanove Međimurska priroda, a što donosi Golub je istakao:

– Na 120 stranica po prvi su puta predstavljena zaštićena područja i pojedinačna stabla Međimurske županije. Osamdesetak fotografija u boji zorno dočarava sve što je službeno zaštićeno i o čemu brine ustanova Međimurska priroda. Podnaslov knjige nadahnut je stihovima iz pjesme “Generacija” prekmurskog kantautora Vlade Kreslina, ali savršeno oslikava elemente od kojih je stvorena međimurska priroda: iz panonskog blata i dravskog zlata. Pogledajte boju Mure u bilo koje doba ili pak simboliku dravskog zlata, i sve će biti puno jasnije.

10-godišnjica rada JU Međimurska priroda (27)_resize
Autori fotomonografije Davorin Mance, Mihaela Mesarić i Siniša Golub

JU Međimurska priroda i Međimurske novine nagrađuju čitatelje

Dođite u redakciju međimurskih novina: poklanjamo dvadeset knjiga! Od ponedjeljka 18. rujna dvadeset najbržih čitatelja naših novina u redakciji može besplatno podignuti svoj primjerak knjige “Međimurska priroda: iz blata i zlata”!

foto: rr

 

Ostavi komentar