Industrija piva jedna je od najstabilnijih u Hrvatskoj unatoč Covid-19 krizi

Industrija piva generirala je u prosjeku 1,7 posto ukupne bruto dodane vrijednosti (BDV) i 1,3 posto svih radnih mjesta u hrvatskom gospodarstvu, pokazuje studija socioekonomskog utjecaja proizvođača piva na gospodarstvo Republike Hrvatske u razdoblju od 2015. do 2020. godine, javlja Hina.

Pokazalo je to istraživanje koje je u suradnji s Udruženjem proizvođača piva, slada i hmelja HGK izradio Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

Studijom je ocijenjen ukupni utjecaj, uključujući izravne, neizravne i inducirane učinke, koji je sektor proizvođača piva ostvario u nacionalnom gospodarstvu od 2015. do 2020. godine.

Podaci su pokazali kako je 2019. godine pivarski sektor stvorio 21.718 radnih mjesta, te da se radi o važnoj idustriji koja ostvaruje dvostruko veći udio u BDV-u u odnosu na zaposlenost.

Pivarska industrija, kao i mnoge druge, doživjela je pad 2020. godine radi mjera uvedenih zbog pandemije koje su najviše pogodile turistički i ugostiteljski sektor. Unatoč tome, pivarska je industrija, izravno i neizravno, pridonijela ukupnim poreznim prihodima u iznosu od oko 2,8 milijardi kuna.

Radi se o stabilnom sektoru koji je unatoč poslovnoj šteti nastaloj uslijed Covid-19 krize nastavio šititi radna mjesta, zaključak je istraživanja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Petkom živa glazba u Mamas & tapas

Vremenska prognoza 27. travnja

Vremenska prognoza: Sunčanije i toplije

Progoni vještica u Hrvatskoj