Pogledajte Mars kroz teleskop dok je blizu, sljedeća prilika tek 2033.

teleskop
Ilustracija, Foto: Pixabay

Opozicija je termin u astronomiji koji označava položaj nekog planeta u odnosu na Zemlju i Sunce kada se Sunce, Zemlja i taj planet i točno ovim redoslijedom nađu u ravnini. Kad se neki planet nađe u položaju opozicije, tada se i Zemlja na svom putu oko Sunca nađu najbliže.

Opozicije su periodična pojava, a obzirom da se i Zemlja i ostale planete gibaju po eliptičnim stazama, udaljenost odnosno blizina na kojoj se nađemo varira ovisno na kojem dijelu staze se taj događaj dogodi. Zašto je to važno? Zato jer kad se nađemo bliže, taj planet možemo bolje vidjeti, a u slučaju Marsa je to vrlo značajno jer je Mars vrlo malen.

opozicija mars
Foto: Hrvatski astronomski savez

Opozicije Marsa se događaju u prosjeku svakih 26 mjeseci, ali svakih 15 do 17 godina se dogode posebno bliski susreti. Ti posebno bliski susreti se događaju kada se trenutak opozicije poklopi sa trenutkom kada je planet, u ovom slučaju Mars u perihelu, a perihel je položaj kad planeti putujući po svojim eliptičnim stazama dođu u točku najbližu Suncu. Kod tzv. perihelne opozicije će se Zemlja i u ovom slučaju Mars naći posebno blizu što je periodična, ali ne i tako česta pojava.

Mars i Zemlja su se jako blizu posljednji puta našli 2018. godine, a sljedeći ovako bliski susret čekat ćemo do 2033. odnosno 2035. godine. Treba napomenuti da se Mars obzirom na blizinu u listopadu na nebu ističe svojim sjajem i da je u tom periodu sjajniji i od Jupitera.

GDJE I KADA ĆETE MOĆI POGLEDATI MARS KROZ TELESKOP?

KOPRIVNICA
Mjesto: kod gradskih bazena Cerine
Vrijeme: 18. 10. 2020. (nedjelja) /18:00 – 21:00
Organizator: Astronomsko društvo Koprivnica

MALI LOŠINJ
Mjesto: trg RH
Vrijeme: 18. 10. 2020. (nedjelja) / 20:00 – 22:00
Organizator: Astronomsko društvo “Leo Brenner”

SPLIT
Mjesto: Zvjezdano selo Mosor (Gornje Sitno)
Vrijeme: 16. 10. 2020. (petak) i 17. 10. 2020. (subota) / 19:00 – 24:00
Organizator: Zvjezdano selo Mosor – znanost, kultura, umjetnost

Osim Marsa, na početku večeri posjetitelji će moći motriti Jupiter i Saturn koji nam pomalo odmiču. (db)

Ostavi komentar