Popularni salenjaci ne smiju otići u zaborav

Neobičan kolač od svinjskog sala nekada je bio česta poslastica u gotovo svakoj obitelji. Živjelo se tako da su se doma uzgajale svinje i česta su bila kolinja pa je trebalo osmisliti način da se svi sastojci čim bolje upotrijebe. Za razliku od brojnih mesnih delicija, još jedna varijanta deserta, ovaj put slatkiši od mesnih prerađevina, svakako ne smiju biti zaboravljeni.

Tko nije probao kolače od svinjskog sala, ne može ni zamisliti da se od ove namirnice može napraviti ukusan i poseban kolač. Salenjaci su kolači od domaćeg tijesta koji se pune pekmezom. Tijesto za njih nalik je na lisnato tijesto, a zahtijeva mnogo truda, vremena i spretne ruke. Iako ima specifičan okus sala, rado ga jedu svi ljubitelji domaćih kolača.

Kolači od sala nekada su se pripremali češće nego danas, pripremali su se za proštenja, blagdane, berbe i razne susrete. Danas je teško nabaviti salo pa prave domaćice, koje vole starinske deserte, uvijek prilikom kolinja pospreme komadić sala u škrinju kako bi im bio dostupan za ovu poslasticu.

Na koji način se pripremaju ovi neobični kolači, pokazala nam je Mirjana Šolja iz Mačkovca. Mirjana radi u Metssu u Čakovcu kao poslovođa dućana, a od njene smo obitelji doznali da ni kod kuće nema mira kad Mirjana nije na poslu.

Kako Mirjana priprema salenjake pročitajte u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje možete kipiti od petka,, 16. listopada, diljem Međimurja.

Ostavi komentar