Prva pravomoćna presuda o ništetnosti kredita u švicarskim francima

švicarski franak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Udruga Franak je jučer, 16. listopada izvijestila da je varaždinski Županijski sud odbio žalbu Addiko banke te je potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđena ništetnost dva ugovora u kreditu u valuti CHF.

To je prva pravomoćna presuda o ništetnosti ugovora u švicarskim francima.

Osim utvrđene ništetnosti, sud je dosudio tužitelju i 187.000 kuna preplaćenih kamata. Tužitelj nije tražio kompletan novčani iznos na koji ima pravo dobiti temeljem ništetnosti ugovora jer je tako izbjegao potencijalne velike troškove. Novom tužbom će zatražiti ostatak novca koji mu banka mora platiti na temelju apsolutne ništetnosti cijelog ugovora.

Udruga Franak navodi kako su temeljni razlozi za utvrđenje ništetnosti ugovora prema presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu bili: ništetnost glavnog predmeta ugovora (valuta kredita CHF), ništetnost cijene kredita (kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke), ugovor je sagledan kao cjelina te su navedena dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji sa anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnotežu prava i obveza, a sve je to bilo na štetu tužitelja.

Udruga Franak također navodi da je u ovom predmetu primijenjeno pravo Europske unije i praksa Suda EU, prvenstveno iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je Sud unije izričito i nedvojbeno naveo kako ugovori s ništetnom valutom kao glavnim predmetom tih ugovora po mišljenju Suda EU svakako jesu ništetni i ne mogu opstati na snazi.

– Sud unije posebno ističe interes potrošača te navodi kako se kod nepoštenosti glavnog predmeta ugovora on može održati na snazi samo ako je potrošaču u interesu da ugovor ne bude u cijelosti ništetan. U hrvatskome slučaju franak svim potrošačima koji su redovno otplaćivali kredite apsolutno odgovara utvrđenje ništetnosti kompletnih ugovora pogotovo ukoliko su im otkazani ugovori o kreditima i zbog toga im se provodi ovrha, navode iz Udruge Franak.

– Očekujemo da se u sljedećih godinu dana konačno razriješe sva preostala pravna pitanja u slučaju franak, prije svega to je pitanje ništetnosti ugovora, kao i pitanje restitucije za konvertirane kredite, dodali su u zaključku.

Ostavi komentar