Prvi na svijetu će isprobati četverodnevni radni tjedan

Ilustracija, Foto: Pixabay

Nakon što je vlada pristala pokrenuti pilot projekt za tvrtke zainteresirane za ideju, Španjolska će postati prva zemlja na svijetu koja će isprobati četverodnevni radni tjedan, piše Guardian.

Već je i ranije ove godine španjolska stranka Más País objavila da je njezin prijedlog prihvaćen od strane vlade te kreće u testiranje.

-S četverodnevnim radnim tjednom (32 sata), ulazimo u debatu našeg vremena, rekao je Iñigo Errejón iz stranke Más País te dodao kako je došlo vrijeme za ovu ideju.

Ovu temu su također pokrenuli Novi Zeland i Njemačka te se ideja četverodnevnog radnog tjedna uvećava i na globalnoj razini, a sve s ciljem povećanja produktivnosti, očuvanja okoliša i poboljšanja mentalnog zdravlja.

-Španjolska je jedna od zemalja u kojoj radnici rade više od europskog prosjeka, ali nismo među najproduktivnijim zemljama, rekao je Errejón te dodao kako više radnih stati ne znači i bolji rad.

Točni detalji pilot projekta još se usklađuju s vladom, no njegova stranka predlaže trogodišnji projekt vrijedan 50 milijuna eura koji bi tvrtkama omogućio smanjenje radnih sati s minimalnim rizikom. Primjerice, troškovi koje bi tvrtka izdvajala za ulazak u četverodnevni radni tjedan mogli bi se prve godine pokriti 100%, druge 50% i treće 33%.

-S ovim brojkama mogli bismo uključiti 200 tvrtki koje ukupno zapošljavaju od 3000 do 6000 radnika, rekao je Héctor Tejero te dodao kako žele vidjeti istinsko smanjenje radnog vremena, a ne gubitak plaće ili posla, piše Guardian.

Španjolska će postati prva zemlja koja testira četverodnevni radni tjedan na ovoj razini te su potporu istoj akciji pokazale razne europske zemlje, no hoće li ideja biti uspješna u provedbi, samo je pitanje vremena.

Ostavi komentar