Svaki 8. studeni je rezerviran za Svjetski dan cappuccina! Navjerojatnije potječe iz Italije, a danas je to svima omiljeni napitak od kave koji se obično sastoji od jednog espresso pića i vrućeg mlijeka dok je površina prelivena pjenastim mlijekom.
Danas postoji bezbroj varijanti cappuccina, pa često ljudi upotrebljavaju vrhnje umjesto mlijeka, a dodatnu aromu postignu dodavanjem cimeta ili čokolade u prahu.
Ime napitaka potječe od fratara kapucina, pozivajući se na boju njihovih habita (odijela redovnika i redovnica), a u ovom kontekstu se referira na boju cappuccina.
Povijest cappuccina
Kapucini su u 16. stoljeću kao manji red unutar Katoličke crkve bili poznati po svojem misionarskom radu pomažući siromašnima. Nosili su smeđe haljine sa šiljastom kapuljačom, a vjeruje se da je ime poteklo od kapucina Marca d’Aviana. Prema vjerovanju, osmanska vojska je pokušala 1683. osvojiti Beč, a upravo je d’Aviano ujedinio kršćanske trupe i učinio ih pobjednicima. Kako su poraženi Turci bježali, iza sebe su ostavili osmansku kavu. Kršćani su je smatrali gorkom te su je zasladili mlijekom i medom, a nazvali prema redu kapucina.
S druge strane, jedan izvor kaže kako ime potječe iz 1700-ih iz kafića „Kapuziner“ u Austriji koji su sadržavali kavu s vrhnjem i šećerom, a na kraju su dodali i začine.
Međutim, cappuccino koji danas poznajemo je najvjerojatnije izumljen u Italiji tijekom 1900-ih nakon što se popularizirao espresso aparat. Prvi takvi zapisi se pojavljuju 1930-ih, vrlo vjerojatno u kafićima u bečkom stilu u Trstu te drugim gradovima pod tadašnjom austrijskom vlašću.
Nakon Drugog svjetskog rata aparat za espresso se postepeno poboljšavao i tako je promijenio postupak izrade cappuccina koji su sada kuhali na pari te pjenili kremu, pa se njegova popularnost samim time proširila po cijelom svijetu.