Zlatna Adisa Gergić: Jedina Međimurka koja diže utege i osvaja medalje!

Adisa Gergić iz Čakovca je na Državnom prvenstvu u powerliftingu i bench pressu u Virovitici, kao natjecateljica čakovečkog kluba Pozoj, izborila naslov državne prvakinje u powerliftingu u kategoriji open do 84 kilograma. Neizvjesnost je bila do kraja, a zlatnu medalju postigla je tek zadnjim dizanjem.

Čakovčanka Adisa Gergić u svijetu powerliftinga je godinu dana, a od lipnja je trenira bodibilder i svjetski prvak Roni Kovačić, osnivač Bodysculpta i svjetski prvak u bodybildingu. U tom je periodu osvojila dva zlata, prvo u kategoriji do 74 kilograma, a drugo u kategoriji do 84 kilograma. Sportski život prati ju od malena kad je trenirala karate za reprezentaciju Bosne i Hercegovine od 2004. do 2008. godine.

Karate klubu Međimurje priključila se 2009., a 2012. je proglašena sportašicom Općine Nedelišće. Od 2016. godine bavi se powerliftingom u čakovečkom klubu Pozoj, koji joj je postao način života. Svaki dan marljivo trenira u fitness studiju Urban Fit na čakovečkom Jugu.

– Powerlifting je sport koji uključuje tri discipline, čučanj, potisak s klupe i mrtvo dizanje. Cilj je podići što veću kilažu na sve tri discipline u tri pokušaja za svaku, a pritom se trebaju poštivati jasno određena pravila i znakovi sudaca, rekla je Adisa koja je na zadnjem natjecanju podigla 145 kilograma u drugoj težinskoj kategoriji.

Najbolji pokušaji iz svake discipline zbrajaju se i zatim služe za rangiranje natjecatelja prema određenim kriterijima. Natjecanje može biti organizirano kao ‘raw’, to jest bez korištenja opreme i ‘equipped’ uz korištenje dodatne opreme poput majica za bench press i powerlifting odijela za čučanj i mrtvo dizanje.

Sljedeće natjecanje je čeka u Pitomači početkom ožujka, a ozbiljne pripreme su već u tijeku. Ciljeve je postavila visoko te joj upravo oni daju vjetar u leđa za sljedeći kad želi podići 162,5 kilograma u disciplini mrtvo dizanje.

– Kada bih nekom slučajnom prolazniku ili vježbaču u teretani trebala objasniti što je zapravo powerlifting, vjerojatno bih ovaj sport usporedila s olimpijskim dizanjem utega jer su u oba sporta uključeni elementi šipke, utega te tri pokušaja za svaku disciplinu. Razlika je jedino što je u olimpijskom dizanju utega cilj podići šipku iznad glave, dok su u powerliftingu nešto drugačije discipline, kaže Adisa koja je jedna od rijetkih žena u ovom sportu na području Međimurja.

U području powerliftinga mogu se natjecati muškarci i žene, dok dobnog ograničenja gotovo da ni nema te su rijetki primjeri u zrelijoj dobi kao i srednjoškolaca. Jednako kao i u olimpijskom dizanju utega, postoje težinske kategorije gdje sve ima točno određeni raspon.

– Zlatne medalje i državna natjecanja za mene znače veliki uspjeh i poticaj za daljnji osobni razvoj u powerliftingu. Najvažnije je voljeti ono što treniraš i onda rezultati idu u prilog tome – kaže.

Dvije zlatne medalje u godinu dana obilježene su velikim odricanjem i intenzivnim treninzima kao i pravilnom prehranom. Adisa čak dva sata dnevno potroši na kuhanje i vaganje hrane. Jede četiri puta dnevno, a hrana joj ovisi o intenzitetu treninga.

– Za 1. Državno natjecanje 2016. godine brojila sam svaku kaloriju i dnevno jela oko 1200 kalorija manje. To je bilo odlično za kilograme, ali loše za snagu i dizanje. Za posljednje natjecanje mi je prehranu i treninge tempirao trener Roni, tako da sam dobila kilažu i dodatnu snagu – rekla je Adisa koja trenira četiri puta tjedno dizanje te jednom u tjednu laganiji trening koji uključuje traku i vježbe trbuha.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE