Međunarodni je dan primalja

Svima je jasno da žene nisu uvijek rađale u bolnicama, već su najčešće rađale u vlastitim domovima pod nadzorom iskusne žene. Postojale su žene koje su se specijalizirale za porođajni proces i pomagale da on prođe prirodno, a takve su žene nazivane primaljama. Međunarodni dan primalja služi kao podsjetnik da je žensko tijelo savršeno sposobno za rađanje i nošenje djeteta do poroda bez nekih invazivnih metoda koje koriste ginekolozi i drugi stručnjaci.

Povijest primaljstva seže u prapovijest iako postoje zapisi diljem svijeta o tradicijama primalja. Te žene proučavale su proces poroda i vitalnu ulogu koju igra u održavanju vrste i njezinoj kulturnoj važnosti. Iako je istina da su u drevnim vremenima njihove prakse temeljene uglavnom na iskustvu, današnje primalje jednako su sposobne i kompetentne za praćenje žene do poroda kao i češće korišteni ginekolozi i porodničari.

Iako postoje i muškarci koji se specijaliziraju za primaljstvo, tisuće godina tradicije učinile su ovu granu medicine gotovo isključivo ženskom umjetnošću. U staroj Grčkoj je žena sama morala roditi kako bi postala primalja, čineći to isključivo ženskom praksom.

Upravo je ta povijest dovela do podjele između primaljstva i porodničara, podjele koja se dogodila u 17. stoljeću u Europi. Iako je praksa primaljstva izgubila na popularnosti tijekom posljednjih nekoliko stotina godina, sve veći pokret prema kućnom porodu čini ovu praksu relevantnijom no ikad. Međunarodni dan primalja slavi ove hrabre muškarce i žene i ulogu koju igraju u sretnom domu i zdravom porodu.

 

Izvor: Days of the year

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE