18.3 C
Čakovec
Subota, 2 rujna, 2023

Zbog velikog broja prijava, Zavod za mirovinsko osiguranje zatrpan je prijavama, a nedostaje i djelatnika

Otkad je 1. siječnja na snagu stupio novi Zakon o mirovinskom osiguranju s novim modelom isplata obiteljskih mirovina, Zavod za mirovinsko osiguranje zatrpan je brojnim zahtjevima koji čekaju red za obradu – piše Jutarnji list.

Spominje se i podatak da je na adresu zavoda za Mirovinsko osiguranje došlo čak 98.068 zahtjeva za ostvarivanje prava na isplatu dijela obiteljske mirovine i sve to od početka ove godine. Na zavodu radi 490 službenika koji obrađuju zahtjeve za starosnu, invalidsku, privremenu i obiteljskun mirovinu, ali i dječji doplatak, a do 24. ožujka pristiglo je čak 169 678 zahtjeva.

Na mjestima voditelja postupaka moraju biti radnici s propisanom stručnom spremom – diplomirani pravnici, magistri prava ili specijalisti javne uprave, zbog čega nemaju mogućnost zapošljavanja vanjskih suradnika ili primjerice studenta – navodi se u nastavku teksta.

– Da bi se pripravnici osposobili za samostalan rad, potrebno je usavršavanje u trajanju od godinu dana. Njih smo rasporedili na manje složene zadatke, a njihov rad kontroliraju mentori. Naime, mentori su važni kako ne bi došlo do grešaka koje mogu nekoga zakinuti u ostvarivanju prava, kaže zamjenik ravnatelja HZMO-a, Ivo Bulaja.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE