16.1 C
Čakovec
Srijeda, 28 veljače, 2024

OŠ Mala Subotica: Učenici kroz kreativnu radionicu obilježili Tjedan novca

Knjižničarka Patricija Husajina je s učenicima 7.a i 7.b razreda te učiteljicom Tihanom Srpak obilježila Tjedan novca radionicom Raspolaganje kućnim budžetom radi poticanja i osvještavanja financijske pismenosti u ovim izazovnim vremenima i razumijevanju pojmova (kućni budžet, prihod, rashod, štednja, bankrot i investicija).

Nakon motivirajućeg čitanja priče ”Brojke, brojke” (djelo „Baš sam hepi!“) autorice Sanja Pilić i kratkog videa ”Euro, naš novac” učenici su se okušali u aktivnosti raspolaganje kućnim budžetom podijeljeni po kućanstvima.

U ulozi mame i tate imali su na raspolaganju ukupan minimalni iznos novca od 1.120 eura te su isti morali utrošiti na mjesečnu nabavku namirnica za kuhinju, kupaonicu, ispunjavanje želja ukućana te poneki iznos novca staviti na karticu štednje. Izvlačili su kartice iznenađenja (npr. prodajom starih stvari zaradili ste 50 eura) koje su imale utjecaj na budžet kućanstva i kasnije na iznos koji mogu uštedjeti ili investirati.

Cijene svih proizvoda za kuhinju i kupaonicu tražili su u tiskanim katalozima dućana (Spar, Plodine itd.), a preostale proizvode na mrežnoj stranici Konzumova dućana. Učenici su se okušali barem na kratko u ulozi roditelja, uvidjeli kako je teško raspolagati novcem u ovo vrijeme inflacije.

Učenici Nika Halić, Julija Juras te Gabriel Sovar obradili su podatke za 7.b. Prikaze u obliku grafikona možete vidjeti u galeriji fotografija. Za 7.a obradu podataka odradili su učenici Marta Škvorc i Fran Horvat. Učenici 4.a i 4.b zajedno s razrednicama Slavicom Švec, Jasminkom Drabić i knjižničarkom također su pogledali nekoliko videa o financijskoj pismenosti. (”Euro, naš novac” te ” Cijena naših snova”). Provedbi radionice Raspolaganje kućnim budžetom koji je osmislila naša knjižničarka pridružila se također i OŠ Donji Kraljevec, s učenicima 7. razreda i knjižničarkom Ivanom Kramar.

Osim spomenute radionice knjižničarka Patricija Husajina prisustvovala je webinaru Europski tjedan novca u organizaciji krovnih udruga (Ministarstvo financija, HNB i dr.) te će se radionica provedena u 7. razredima prijaviti na istoimeni projekt Europski tjedan novca. (ph)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE