Imendan slave Stela, Suzana, Marija, Mario, Marijan, Marijana, Filip, Filipa, Vinko, Vinka, Šimun i Šime

Prema katoličkom kalendaru danas, petak 24. svibnja, imendan slave Stela, Suzana, Marija, Mario, Marijan, Marijana, Filip, Filipa, Vinko, Vinka, Šimun i Šime.

Svima koji danas slave želimo sretan imendan! Danas je također proštenje u Strahonincu.

Stela je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinskog stella što znači zvijezda. Drugi oblik ovog imena je Stella.

Suzana je žensko biblijsko ime (Šošana) i ima značenje lotosov cvijet. S druge strane, perzijsko ime za ljiljan je Sausan, a i na hebrejskom jeziku je veoma slično, ali ih ne treba miješati.

Marija je biblijsko ime, Isusova je majka. Upravo s obzirom na nju, Marija je stoljećima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju Maria. U izvornom hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje.

Imena koja imaju isto, odnosno, slično podrijetlo kao ime Marija, su Marijana, Marijan, Mario, Marica, Marijeta i Mirjam.

Ime Filip ima zanimljivu etimologiju. Ono nam dolazi preko latinskog oblika Philippus, ali od grčke složenice Filippos: filéo znači volim, a híppos – konj. Filip je, dakle, onaj koji voli konja, ljubitelj konja. Ženski oblik ovog imena je Filipa.

Ime Vinko je latinskog porijekla. Dolazi od latinskog oblika Vincentius. Latinski vincens (u genitivu vincentis) znači onaj koji pobjeđuje. Ženski oblik imena je Vinka.

Šimun je muško ime hebrejskog porijekla. Porijeklo imena je iz hebrejskog glagola šma’ sa značenjem slušati, čuti pa je značenje imena Bog je uslišio. Iz ovog imena izvedeno je ime Šime.

 

Izvor: Knjiga imena, Značenje imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE