OPG Emilije Kos iz Vučetinca proširio je nasade i obnovio poljoprivrednu mehanizaciju

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi, koja su im dodijeljena na natječaju LAG-a za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Emije Kos iz Vučetinca značajno je povećalo ekološku proizvodnju sibirskih borovnica te obnovilo poljoprivrednu mehanizaciju.

Na 0,7 hektara u ekološkom uzgoju do sada smo imali 2.200 grmova sibirskih borovnica. Počeli s prvih 1.200 sadnica 2016. godine, zatim smo 2018. godine zasadili novih tisuću grmova, a sada smo, zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi, zasadili novih tisuću sadnica. Zadovoljni smo što smo se odlučili za ekološki uzgoj sibirskih borovnica, jer ova kultura porijeklom iz Sibira, dobru uspijeva u našem kraju. Ove smo godine ubrali 270 kilograma ekološki uzgojenih borovnica, za razliku od prošle godine kada smo imali samo 80 kilograma. Iako sibirska borovnica dobro podnosi niske temperature, lani smo zbog mraza ipak pretrpjeli veliku štetu. No, zadovoljni smo. Kompletan urod otkupljuje nam tvrtka Haskap iz Slovenije, od koje smo kupili i nove sadnice – rekla je Emilija Kos, nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Vučetinca.

Kupili novi malčer i rabljeni traktor

Sredstvima koje su dobili na natječaju za Tip operacije 1.1.3. ovaj je OPG obnovio i poljoprivrednu mehanizaciju.

Uz tisuću novih sadnica sibirske borovnice tim smo novcem kupili i novi malčer te rabljeni traktor, koji smo uspjeli pronaći u Sloveniji. Nažalost, zbog tehničkog problema s aplikacijom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prva isplata se odužila, pa smo novac dobili gotovo dva mjeseca nakon ostalih. Zbog toga smo imali niz problema pri kupnji rabljenog traktora, pa smo čak izgubili i kaparu koju smo dali za traktor koji smo željeli kupiti. Sada ćemo s obnovljenom poljoprivrednom mehanizacijom lakše i brže obavljati poslove na našem imanju. Iako je sa sibirskim borovnicama posebno puno posla u prve tri godine, nasad i u kasnijim godinama ipak zahtijeva dosta rada, pogotovo u ekološkom uzgoju kakav je naš. Nasad treba redovno kositi, malčirati, prskati, a kako sibirska borovnica dozori u samo tjedan dana, potrebno ju je brzo ubrati da ne bi bila prezrela. Ove smo godine berbu imali već 20. svibnja, dok smo lani brali tek sredinom lipnja. Dobro je da imamo osigurani plasman, zadovoljni smo i s otkupnom cijenom, tako da je naše iskustvo s haskapom jako dobro – istaknula je nositeljica ovoga OPG-a, koji je bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi količinu uzgojenih borovnica povećao za čak trećinu.

Za trećinu povećali uzgoj sibirskih borovnica

Emilija Kos zadovoljna je i s uzgojenim količinama, pa za sada ne planira povećavati nasade sibirske borovnice.

-Više od tri tisuće grmova haskapa nam je dovoljno i ne razmišljam o novim nasadima niti pak o vlastitoj proizvodnji, jer bi to zahtjevalo velika ulaganja, a mislim da bismo teško ostvarili prodaju na kućnom pragu. No, planiram daljnja ulaganja u unapređenje proizvodnje, prvenstveno u primjereni objekt za skladištenje te u obnovu gospodarskih zgrada na našem imanju na kojem uzgajamo i povrtlarske kulture za naše potrebe. Da nismo dobili tih 111 tisuća kuna, možda bismo od vlastitih prihoda mogli kupiti malčer, no teško bismo kupili traktor koji nam je bio potreban. Zato ćemo se najvjerojatnije prijaviti i na nove natječaje iz Programa ruralnog razvoja kada budu raspisani. To je za nas, male proizvođače, jedini način da unaprijedimo proizvodnju – naglasila je Emilija Kos.

Unatoč kašnjenju u isplati prve rate bespovratnih sredstava nositeljica ovoga OPG-a zadovoljna je suradnjom s LAG-om Međimurski doli i bregi.

-LAG mi je puno pomogao, dobila sam sve informacije vezane uz natječaj i naš projekt, a i oni su se jako trudili da što prije riješimo taj tehnički problem s aplikacijom APPR-a i da konačno dobijemo novac. Možda bi bilo dobro kada bi iz LAG-a elektronskom poštom ili na neki drugi način dobivali informacije vezane uz nove natječaje iz Programa ruralnog razvoja, jer bi nam to jako olakšalo i omogućilo da se usredotočimo samo na našu proizvodnju – poručila je Emilija Kos, nositeljica OPG-a iz Vučetinca, jedna od korisnica bespovratnih sredstava LAG-a Međimurski doli i bregi.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE