Ema Šolja iz Mačkovca priprema zdigane “ftičeke” za Valentinovo čuvajući tradiciju nalijeđenu od bake Bernarde i djeda Blaža.
Ftičekovi kolači na blagdan Valentinova međimurska je tradicija, koja je veselila mnoge u djetinjstvu. U nastavku donosimo recept po kojem ftičekove kolače radi Ema.
Sastojci :
-80 dag brašna
– paketić kvasca
– 2 jaja
– 4 žlice šećera
-1 žličica soli
– 1,5 dl ulja
-1 jaje za premaz
– suhe grožđice za ukrašavanje
Priprema zdiganih ftičeka:
Prosijemo brašno i u njega dodamo kvasac koji je prethodno nabubrio. U brašno dodamo dva jaja, šećer, sol i ulje. Sve zamijesimo i tako dugo mijesimo dok se smjesa u potpunosti ne odvaja od podloge u posudi.
Tijesto pokrijemo kuhinjskom krpom i čekamo da se digne. Nakon toga od tijesta napravimo kuglice težine oko 100 grama. Od jedne kuglice radimo tanku valjkastu traku dugu oko 15 cm, promjera 1 cm. Tada tu trakicu uzmemo u ruku i njome kao da zavežemo čvor (kao da se veže uže). Time se dobije oblik popularnog “ftičeka”. Svakog ftičeka ukrasimo grožđicama koje mu služe umjesto očiju. Rep spljoštimo s pomoću viljuške. Spremne ftičeke poslažemo u pleh, premažemo ih razmućenim jajetom i stavimo peći u pećnicu na oko 180 – 200 stupnjeva, oko 25 minuta.